Claudio stopt met zijn restaurant: ‘Werken om alleen de staat te betalen, dat hoeft niet meer voor mij’

Claudio Dell’Anno zal in oktober zijn sterrenzaak Ciccio sluiten. ‘Het is niet interessant om in België te blijven.’ Foto: put

Knokke-Heist -

Claudio Dell’Anno stopt in oktober met zijn sterrenzaak Ciccio en trekt naar het buitenland omdat het hier ‘niet langer leefbaar’ is. ‘Personeel kost handenvol geld en als je uiteindelijk toch nog winst maakt, neemt de staat daar ook nog eens de helft van. Ik begrijp dat veel collega’s het moeilijk hebben. Voor mij hoeft het niet meer, ik ben weg.’

Claudio Dell’Anno raakte bij het grote publiek bekend toen hij in 2009 het tv-programma Mijn Restaurant won. Maar eind 2013 werd zijn talent pas echt bekroond: hij kreeg een Michelinster voor zijn restaurant Ciccio in Knokke. De zaak draait naar eigen zeggen goed, maar toch houdt hij het binnenkort voor bekeken.

‘Sowieso moesten we op zoek naar een andere locatie’, zegt de chef-kok. ‘Ik wist dat al toen ik het restaurant vijf jaar geleden overnam van mijn pa. Het gebouw waar we nu zitten, wordt afgebroken. Even zocht ik iets in de buurt, maar uiteindelijk ben ik tot het besluit gekomen dat het echt niet interessant is om in België te blijven.’

Zelfs niet met een ster, zo blijkt. ‘Dat speelt allemaal geen rol. De lasten en personeelskosten zijn hier te hoog. Geef je hier een personeelslid 1.800 euro netto, dan moet je daarvoor als werkgever 4.500 euro ophoesten. 1.900 euro netto kost me 5.000 euro.’

Door Chris Snick