Muziekjournalist over laatste optreden Chris Cornell: “Eigenlijk was er toen al iets aan de hand”

Bron © Detroit Free Press

De Amerikaanse journaliste Ashley Zlatopolsky was woensdag aanwezig tijdens het laatste concert van Chris Cornell (52), de overleden zanger van Soundgarden. Daar zag ze een man aan het werk die er duidelijk vermoeid en geïrriteerd uitzag. “Achteraf gezien was er duidelijk iets aan de hand”, schrijft ze in een getuigenis.

“Niet dat de bijna twee uur durende show slecht was, maar het leek erop dat Cornell mentaal niet echt aanwezig was. Hij bleek sommige stukken tekst vergeten te zijn en liet het publiek dan maar meezingen. Maar de aanwezigen vonden dat helemaal niet erg. Integendeel: alle 5.000 aanwezigen genoten duidelijk van het optreden”, getuigt de journaliste op de Detroit Free Press.

Volgens Zlatopolsky zag Cornell er met momenten wel heel verveeld uit. “Wanneer zijn band het nummer Been Away Too Long inzette, wandelde hij gewoon van het podium. Eenmaal het nummer dan toch werd ingezet, ging het volledig de verkeerde richting uit.”

Muziekjournalist over laatste optreden Chris Cornell: “Eigenlijk was er toen al iets aan de hand”
Foto: AFP

Vermoeide stem

“Cornell kwam bovendien geprikkeld over. Zijn zang was vaak niet in overeenstemming met de muziek. Soms stopte hij gewoon enkele seconden met zingen”, aldus nog de journaliste. “Tijdens het optreden kon ik zijn foutjes wel nog door de vingers zien. Ze waren al een tijdje op tournee, dus ik dacht dat zijn stem misschien vermoeid zou zijn.”

En dan waren er nog de bindteksten, die achteraf gezien wel heel griezelig klonken. Zo sprak Cornell met lovende woorden over Detroit (de stad waar het optreden plaatsvond, red.), en had hij “medelijden met de volgende stad” waar ze gingen optreden. Achteraf gezien een zin met een wel heel dubbele betekenis.

Badkamer

Tijdens het slotnummer Slaves & Bulldozers speelde hij een stukje van Led Zeppelin’s In My Time of Dying, “het moment waarop hij alles uit zichzelf haalde. Gevangen in een soort van catharsis liet de zanger zich voor een allerlaatste keer volledig gaan”, schrijft de journaliste.

Enkele uren na het optreden werd Cornell dood teruggevonden in de badkamer van zijn hotelkamer in Detroit. Volgens de eerste vaststellingen beroofde de zanger zichzelf van het leven. De zanger werd 52 jaar oud en laat een vrouw en drie kinderen na.

Gevecht tegen depressie en drugs

Zijn weduwe Vicky Karayiann is Cornell zei vrijdag dat Cornell evenwel geen intentie had om uit het leven te stappen. De zanger heeft steeds tegen depressie en drugs gevochten om er een tiental jaar geleden dan afstand van te nemen.

Zij noemde wat er is gebeurd “onverklaarbaar” en sprak de hoop uit dat andere medische onderzoeken bijkomende details zullen opleveren. “Ik weet dat hij dol was op onze kinderen en dat hij hen nooit kwaad zou doen door uit eigen wil te sterven”, zei ze.

De zanger nam wel Ativan tegen angstaanvallen. De familie denkt daarom dat de zanger “niet wist wat hij deed” en mogelijk een hogere dosis dan voorgeschreven zou hebben genomen, zo citeerde zender ABC uit een communiqué dat via familie-advocaat Kirk Pasich is verspreid.

“Indien Chris zich van het leven heeft genomen, denkt de familie dat hij niet wist dat hij aan doen was, en dat drugs of andere substanties zijn daden hebben kunnen beïnvloed”.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Door jdb