Astronomie op haar best: prachtig zuiderlicht waargenomen in Nieuw-Zeeland

Bron © Reuters, TVNZ

Nieuw-Zeeland werd tijdens de nacht van woensdag op donderdag verwend met een adembenemende lichtshow. Toen was het namelijk mogelijk om de Aurora Australis, beter bekend als het zuiderlicht, waar te nemen. Beelden die de directeur van het Otago Museum kon vastleggen, gaan momenteel de wereld rond.

Ian Griffin had twee verschillende camera’s ter beschikking om het speciale lichtverschijnsel in beeld te brengen. Hij plaatste ze bij een grote inham in de buurt van de stad Dunedin op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Met verschillende timelapses kon hij tussen zonsondergang en -opgang het indrukwekkende spektakel filmen. Op Twitter liet hij zijn volgers meegenieten van de prachtige beelden.

Het zuiderlicht is vergelijkbaar met het noorderlicht, maar valt enkel in het uiterste zuiden van onze planeet waar te nemen. Het fenomeen komt tot stand door botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die onze atmosfeer binnendringen. Normaal gezien valt het licht maar zelden goed te zien met het blote oog, waardoor de camera’s van onder andere Griffin zeer welgekomen hulpmiddelen zijn.

Door kmlo