Akelig levensechte robot spreekt VN toe: “Ik ben hier om de mensheid te helpen”

Bron © UN.org

Een vergadering van de Verenigde Naties kreeg woensdag opvallend bezoek toen een levensechte robot het woord nam en enkele vragen beantwoordde. De vrouwelijke robot, die Sophia werd gedoopt, was niet aan haar proefstuk toe en verscheen eerder al uitvoerig in de media. “Ik ben hier om de mensheid te helpen bij de creatie van de toekomst”, zei Sophia, die van de gelegenheid gebruikmaakte om te pochen met haar nieuwe handen.

Vice-Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Amina J. Mohammed kreeg tijdens een vergadering over duurzame ontwikkeling de kans om te praten met Sophia, een van de meest geavanceerde robots ter wereld. De androïde beschikt over artificiële intelligentie, waardoor ze gesprekken kan voeren met mensen, duizenden gelaatsuitdrukkingen heeft en trucjes kan doen met haar nieuwe handen.

De geavanceerde robot werd gecreëerd door Hanson Robotics en was de voorbije maanden een ware mediasensatie. Sophia gaf al talloze interviews, verscheen op de cover van een gerenommeerd modemagazine en was zelfs een van de muzikanten tijdens een concert.

Toch moet de robot nog veel leren, geeft ze zelf toe. “Jij krijgt bijvoorbeeld instinctief sociale en emotionele intelligentie”, aldus Sophia. “Ik krijg nu pas vat op de meest eenvoudige elementen van die intelligentie.” Sophia is er wel van overtuigd dat robots en artificiële intelligentie broodnodig zijn en kunnen helpen bij de evenredige verdeling van technologie in de wereld.

Bestaande ongelijkheden

Het technologische hoogstandje en de recente technologische ontwikkelingen baren de Verenigde Naties zorgen, ondanks de impact die de technologie kan hebben in het halen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

“De invloed van technologie op onze maatschappij zou door mensen moeten worden gedicteerd, niet door machines”, zei Mohammed tijdens haar openingsspeech, die waarschuwde dat “als technologische vooruitgang niet in goede banen wordt geleid, de bestaande sociale en andere ongelijkheden nog zullen worden vergroot”.

Sophia was echter iets optimistischer en vindt dat denkende machines kunnen helpen om bronnen zoals voedsel en energie eerlijk en efficiënt te verdelen. Volgens de Verenigde Naties beginnen we nu inderdaad de voordelen van technologische hoogstandjes te zien, maar “moeten we de risico’s van dergelijke technologieën onderzoeken.”

Door pjv