Daarom smaken bubbels minder goed in plastic bekertje

Foto: © Syda Productions

Fans van champagne, prosecco, cava en andere schuimwijnen weten het al langer, en nu is het ook wetenschappelijk bewezen: bubbels smaken beter in een glas dan in een plastic bekertje. En dat is geen kwestie van snobisme.

­Onderzoekers van de University of Texas en University College ­London registreerden met een ­minuscule onderwatermicrofoon het geluid dat bubbels maken en stelden daarbij vast dat bubbels anders ‘klinken’ in een glas dan in een plastic beker.

“Plastic glazen gebruiken, is ­helemaal niet goed omdat de ­bubbels langer aan de wanden ­blijven kleven en groter worden ­alvorens ze naar het oppervlak stijgen”, zegt professor Andrea Sella. Kenners stellen al langer dat de omvang van die bubbels de smaak beïnvloedt omdat onze mond heel ­gevoelig reageert op verschillende ­texturen. Hoe kleiner, uniformer en talrijker de luchtbelletjes, hoe beter de smaaksensatie.

Door krs
    VOOR ABONNEES
    Meest Recent
    Laad meer berichten...