Post Plaza loopt helemaal leeg

Een hallucinant beeld in Post Plaza: een lege vlakte.fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Kledingwinkel District Outlet en broodjeszaak Hotspot. Dat is alles wat nog rest van het ooit zo veelbelovende winkelcentrum Post Plaza op de Korenmarkt. En het kan nog slechter, want ook de uitbaters van de kledingwinkel maken zich op om het zinkende schip te verlaten.

Het is bijna hallucinant om deze dagen Post Plaza op de Korenmarkt binnen te stappen. Achter de imposante toegang kom je terecht in een zo goed als lege vlakte. Alleen in de rechterhoek van de grote hal is er nog wat beweging. Broodjeszaak Hotspot heeft er nog een klein binnenterras en kledingzaak District Outlet moet er ons aan herinneren dat dit hier ooit een shoppingparadijs was. Geen winkelcentrum in Vlaanderen geeft vandaag een meer desolate indruk dan Post Plaza.

Echt gemarcheerd heeft het nooit, maar toch, bij de opening van Post Plaza in september 2001 waren er zo'n tien winkels gevestigd. Het ging vooral om jonge en trendy zaken met onder meer kledingzaak Mango en kaarten- en posterwinkel Expo als trekkers.

Om een echt een succes te worden, was Post Plaza echter te klein en ondanks de uitstekende ligging tussen de Veldstraat en de Langemunt liepen veel mensen het gebouw voorbij omdat ze niet eens wisten dat er een winkelcentrum gevestigd was.

Fnac

Toen het gebouw in handen kwam van de NV Posthotel, waar de Nederlandse vastgroep-

reus Merwede Groep achter zit, ging het van kwaad naar erger. De ene na de andere winkel vertrok en de eigenaar deed geen enkele moeite om ze te vervangen. Eind 2009 trok Mango weg uit Post Plaza en vorige maand was het de beurt aan schoenenwinkel Van Dalen. Vandaag blijven er nog welgeteld twee zaken over: Hotspot en District Outlet.

En ook die is NV Posthotel liever kwijt dan rijk, want veel liever dan Post Plaza opnieuw vol te proppen met kleine winkels, wil de vastgoedgroep er een grote zaak in onderbrengen. Daarbij valt vooral de naam van Fnac, dat nu nog in de Veldstraat gevestigd is.

'De eigenaar van het gebouw heeft al alles geprobeerd om ons buiten te krijgen', zegt Francis De Clippele, advocaat van District Outlet. 'Hij heeft ons voor de vrederechtbank gedaagd omdat wij voor bepaalde verplichtingen in gebreke zouden zijn gebleven. Wij hebben van de vrederechter elke keer gelijk gekregen. Wij zouden het liefst van al in Post Plaza blijven, maar wij zijn ook geen onmensen. Als hij ons hier echt weg wil, zijn wij bereid om mee te werken, maar daar moet wel een vergoeding tegenover staan. De eigenaar heeft ons nu een voorstel gedaan. Als er een akkoord komt, zijn wij hier mogelijk in het najaar al weg.'

Dat zijn ze bij broodjeszaak Hotspot niet van plan. 'Wij hebben nog een contract tot 2015 en zijn van plan om in Post Plaza te blijven', klinkt het daar. 'Wij nemen maar twee procent van de ruimte van het winkelcentrum in. Er blijft nog plaats genoeg over om andere activiteiten te ontwikkelen.'

Bij NV Posthotel vonden we gisteren niemand om te reageren.

Door Dieter Herregodts
AANGERADEN