Student Kick-Off dit jaar niet gratis

Foto: Dominique Dierick

GENT - Student Kick-Off, het grote verwelkomingsevenement voor studenten op het Sint-Pietersplein, is dit jaar niet gratis. Wie op het plein wil, betaalt 1euro. De opbrengst gaat naar een onderwijsproject in Ethiopië.

Wie op woensdag 28 september op het Gentse Sint-Pietersplein naar Vengaboys, Teddiedrum, Gorki, Daan of een van de andere acts van Student Kick-Off wil gaan kijken, zal daar dit jaar 1euro moeten voor betalen. Dat staat momenteel nog een beetje verdoken onder het rubriekje Toegang op de website van de organisatoren.

Leander Naessens, een van de organisatoren, bevestigt het nieuws: ‘Meer zelfs, wie het terrein verlaat en daarna opnieuw op het terrein komt, zal iedere keer 1euro moeten betalen. Hoe dat komt? Enkele mensen van de organisatie van Student Kick-Off waren recent in Afrika en kwamen er in contact met de vzw Finado, die een aantal onderwijsprojecten ondersteunt. Die vzw werkt met zeer weinig algemene kosten en verbindt de steun aan lokale onderwijsprojecten aan de garantie dat het onderwijs ook voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. We waren het initiatief genegen en vonden dat we met Student Kick Off moesten helpen.'

Erfenis

Een en ander betekent niet dat Student Kick-Off vanaf nu een goededoelorganisatie wordt. ‘Student Kick-Off wordt georganiseerd voor en door studenten. Elk jaar zijn er andere mensen bij de organisatie betrokken. Omdat wij de organisatoren van de toekomst niet met een erfenis willen belasten, hebben we de vzw Students for Students opgericht. Het is langs die vzw dat de fondsen naar Finado gaan.'

Student Kick-off lanceert de komende weken een aantal videoclips waarin de relativiteit van één euro benadrukt wordt. Onder meer burgemeester Daniël Termont zegde al toe. Student Kick-Off onderhandelt nog met twee andere bekende Gentenaars voor andere filmpjes. De filmpjes zullen de boodschap benadrukken dat met 1euro in Afrika één kind een maand onderwijs kan krijgen.

Naessens: ‘Het zijn medewerkers van Woestijnvis die de filmpjes gratis maken, met materiaal dat ze van Woestijnvis gratis mogen gebruiken. We willen de kosten zo laag mogelijk houden. Dat geldt ook voor de controle aan de ingang. We gaan niet beginnen met de mensen een polsbandje aan te doen. Het systeem is eenvoudig: aan de ingang zal een ton met een gleuf staan, wie binnenkomt stopt daar 1euro in. Verlaat hij het terrein en komt hij daarna terug binnen, dan dropt hij opnieuw 1euro.

Hoeveel bezoekers de vorige edities van Student Kick-Off lokten is niet echt duidelijk, omdat het evenement niet betalend was. De organisatoren hadden het meestal over 25.000 tot 35.000 bezoekers.

www.studentkickoff.be

www.studentsforstudents.be

www.finado.be

Door Rudy Tollenaere en Marieke Van pee
AANGERADEN