Schuun Volk bij UGent Diversiteit en Gender

Anne: zoveel Gent. Foto: Dominique Dierick

Gent - Heeft u die glossy brochure al gezien met op de cover dat wreed schoon madammeke dat een tandje moet bijsteken?

Ze maakt deel uit van de Happening Schuun Volk - die biedt nog tot 17 december een grote diversiteit aan workshops, lezingen en ander fraais.
Zo staat op pagina 22 iets wat direct in mijn oog sprong: een Introductie Vlaamse Gebarentaal.

Toch wel een onderwerp waar nog veel over te leren valt. Wist u dat in Vlaanderen 1 persoon op 1000 doof geboren wordt? En dat ongeveer één miljoen Vlamingen gehoorproblemen heeft?

Jorn Rijckaert studeerde vorig jaar af aan de UGent, richting marketing. Hij kan dus als geen ander reclame maken voor Vlaamse Gebarentaal – en hij doet het met zwier!

Jorn werd doof geboren en heeft daarom tijdens de les een sympathieke tolk ter beschikking: Soetkin Bral vertaalt voor ons.Op een goed uur zit het hele alfabet in onze vingers (je voelt het de dag daarna nog een beetje).
Alles wordt meteen ingeoefend, zodat je je naam moeiteloos door je partner kan laten raden. Echt een idee voor teambuilding!

Gebarentaal is echter veel meer dan het vingeralfabet. Het is een taal die uit noodzaak is ontstaan en werd ontwikkeld door doven. Die geven elkaar al vlug een ‘naamgebaar’ in plaats van hun naam telkens letterlijk te spellen.

Zo’n naamgebaar krijg je op basis van een opvallende karaktertrek of een uiterlijk kenmerk. Jorn is blijkbaar een waterrat, want zijn naamgebaar is een duikende J.
Ook plaatsen hebben een naamgebaar, zo is het gebaar voor Gent gebaseerd op de samenvloeiing van Leie en Schelde.

Na depauze kunnen we al een kleine conversatie met elkaar aangaan. De sfeer wordt alsmaar gezelliger.
Zelfs wat grammatica kan daar alleen maar toe bijdragen.
Door onze wenkbrauwen op te trekken of te fronsen, te knikken of het hoofd schuin te houden, leggen we nuances. We hadden spiegels moeten hebben!

Het lukt wonderwel om op twee uur een goed idee te krijgen van wat je met gebarentaal kan.
Anne: zoveel Gent - ik kan het nu ook met mijn handen zeggen ;)
 

De workshop ‘Introductie tot de Vlaamse Gebarentaal’ wordt herhaald op maandag 25 oktober, van 19 tot 21u. Inschrijven kan via Gentinfo: 09 210 10 10.
Nog meer activiteiten op de website van UGent -beleidscel Diversiteit en Gender, St.-Pietersnieuwstraat 49. Contact: Sigried Lievens.
 

Door Anne Van Beversluys