Julien van frituur De Gouden Saté overleden

© VUM archief

© RTL

© RTL

© RTL

Julien Taghon (73), de bekende uitbater van frituur De Gouden Saté in de Gentse Overpoort is deze ochtend overleden aan botkanker. Met zijn dood verliest Gent een icoon.

Marieke Van Pee

Je bent niet jong geweest in Gent als je De Gouden Saté - in de volksmond 'Bij Julien' - niet kent. Al meer dan dertig jaar is de frituur het huis van vertrouwen voor studenten die na een nachtje stappen hun kater van de volgende dag al bekampen. Met een kleintje met mayonaise, een Bicky of een Hugo Claus. Dat laatste is een uitvinding van Julien zelf en bestaat uit een pak frieten met mayonaise, stoofvleessaus en daarop een versneden viandel.

Tot anderhalf jaar geleden deed Julien de nachtshifts zelf en hij deed het met de glimlach. Nooit werden de zatte stoten van de studenten hem te veel. Maar toen werd bij hem botkanker vastgesteld. Julien bouwde af en zijn schoonzoon Peter en medewerker Stefaan namen de zware shiften over.

'Mijn vader heeft altijd voor zijn frituur geleefd', vertelt zijn dochter Caroline Taghon. 'Hij hield van de contacten met jonge mensen. En dan vooral met de vrouwkes. Zij werden altijd een beetje eerder bediend.'

Donderdag meer anekdotes over Julien in De Gentenaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten