Veurne zet ook in op Eerste Wereldoorlog

Schepen Nathalie Delva en schepen Celine Mouton.

Veurne -

Veurne heeft grootse plannen voor een belevingscentrum rond Wereldoorlog I waarin het verhaal van de Belgische soldaat en het leven achter het front aan bod zullen komen. ‘We zijn de enigen in Vlaanderen die dit verhaal kunnen brengen’, zo klinkt het in de boetestad. De kosten belopen minstens 150.000 euro.

Onder andere een hologram van Koning Albert die de onderwaterzetting voorbereidt in zijn hoofdkwartier in het stadhuis/landshuis moeten dit project tot het hoogste niveau tillen en na Pasen 2014 vele bezoekers aantrekken. De kosten voor het belevingscentrum dat ook een lift krijgt, worden nu al geraamd op meer dan 150 000 euro. Het museum zal ook nieuwe jobs creëren.

‘Het verhaal achter het front moet een slimme tentoonstelling worden, gebaseerd op hoogstaande en multimediale snufjes’, zegt een trotse schepen van Vrije Tijd Nathalie Delva (CD&V).

‘Er zal niet alleen een interactieve tijdlijn zijn van de oorlog zelf, maar het is als bezoeker ook mogelijk de achtergrond van je familie op te zoeken. Ook wetenschapster Marie Curie die een tijdje in de boetestad verbleef wordt met een sterk staaltje technologie herdacht. Door een oud röntgenapparaat voorzien van de nieuwste software zal de bezoeker zijn eigen skelet kunnen zien.’

‘Om het helemaal onvergetelijk te maken, kan de bezoeker een foto van het skelet op een echte postkaart afprinten. Dat postkaartje is echt promomateriaal om nog meer bezoekers aan te trekken. Ook het stad- en landhuis zullen een rol spelen. Door goed uitgekiende verlichting zal de bezoeker zich als het ware teruggeflitst zien naar 100 jaar geleden. Om het compleet te maken zal in de raadszaal koning Albert via een hologram tot leven worden gewekt.’

In het belevingscentrum over het leven achter het front zullen thema’s als het vertier van de soldaten met verlof aan bod komen, net als de verzorging, de rechtspraak, het onderwijs en de diplomatie en strategie aan bod komen. Daarnaast is ook een ruimte voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen en worden ook zijsprongen gemaakt naar de deelgemeentes.

Burgervader Peter Roose is vol lof over de plannen. ‘We zullen dezelfde hoge kwaliteit als Ieper kunnen geven. Wie vroeger dacht dat we achterliepen bij anderen, ziet ons nu een inhaalmanoeuvre maken. Het decor van Vlaamse Velden is hiervoor een serieuze katalysator. De interesse is groot’.

Door Tommy Huyghebaert
AANGERADEN