U rijdt sneller dan u denkt

Foto: *

Met de wijzer op 130 op de snelweg rijden zonder een boete te riskeren: het zit er met recente wagens niet meer in. De snelheidsmeters zijn tegenwoordig een stuk nauwkeuriger. Een studie van VAB wijst uit dat nieuwe wagens soms maar 1 km per uur trager rijden dan de aangeduide snelheid.

Veel ervaren automobilisten weten dat de wijzer van de snelheidsmeter gerust een eindje boven de maximumsnelheid mag klimmen. De fabrikanten bouwen een veiligheidsmarge in bij het afstellen van de meters, want het is wettelijk verboden dat zo’n wijzer een snelheid aanduidt die lager ligt dan de werkelijke snelheid. 

'Snelheidsmeter van moderne wagens steeds nauwkeuriger'

Zes op de tien automobilisten onderschatten hun werkelijke snelheid wanneer ze geflitst worden in de bebouwde kom. Dat blijkt dinsdag uit de resultaten van een bevraging door mobiliteitsclub VAB bij ruim 1.600 automobilisten.

VAB kreeg een vraag van een automobilist over een snelheidsovertreding. De man werd geflitst aan 53 km/u in de bebouwde kom en vroeg zich af of er geen tolerantiemarge toegepast wordt. Concreet bleek de man 59 km/u gereden te hebben, waarna de politie een technische marge van 6 km/u aftrok. De snelheidsmeter van de wagen gaf dus minimaal 59 km/u aan en de automobilist onderschatte zijn werkelijke snelheid.

In 2005 klom de kilometerteller makkelijk 10 procent boven de werkelijke snelheid. Maar hoe zit het nu? Dat leest u dinsdag in Het Nieuwsblad.

De vraag: Wat is de afwijking van een kilometerteller?