Vorig jaar werden 1.111 plantages ontmanteld, tien jaar geleden slechts 35

België is cannabisschuur van Europa geworden

© pdw

Nooit eerder heeft de politie in ons land zo veel cannabisplantages ontmanteld als nu. Al die marihuana is echter niet bestemd voor Belgisch gebruik. ‘Hoe groter de plantage, hoe nauwer de band met de internationale topdealers die vanuit Nederland Europa met cannabis overspoelen’, zegt de federale politie.

YVES BARBIEUX

Het lijkt moeilijk met elkaar te rijmen: enerzijds is het cannabisgebruik in ons land de jongste jaren gestabiliseerd, anderzijds worden er meer wietplantages ontmanteld dan ooit tevoren. De verklaring is eenvoudig: België produceert meer en meer cannabis voor de internationale markt.

‘Vorig jaar hebben we 1.111 cannabisplantages ontdekt, tegenover nauwelijks 35 tien jaar geleden’, zegt commissaris Michel Bruneau van de Centrale Dienst Drugs van de federale politie. ‘Dat komt deels omdat de politie meer middelen inzet tegen de drugshandel. Dat werpt zijn vruchten af. Maar wat ongetwijfeld een belangrijke rol speelt, is dat onze noorderburen de strijd tegen de drugshandel hebben opgevoerd. De internationale ­dealers, die vooral vanuit Nederland opereren, werden gedwongen om andere pro­ductieoorden te zoeken. En hun oog is op België gevallen.’

Waarom de dealers voor ons land kiezen en hoeveel ze verdienen met hun handeltje leest u in Het Nieuwsblad van vrijdag 9 augustus.

Nu in het nieuws