Huwelijk tussen moslim en Joodse verhit gemoederen in Israël

Bron © RTL

Foto: ZoonarAdelheid

Het huwelijk van een moslim met een bekeerde Israëlische moslima is zondag sterk verstoord door een aantal manifestanten van het extreem-rechtse Levaha, een organisatie die strijdt tegen de ‘assimilatie van de joden en de gemengde huwelijken’.

Mahmoud en Morel hadden hun huwelijk bekendgemaakt op Facebook, Lehava kreeg lucht van het gemengde huwelijk en riep op om die avond voor de receptiezaal te betogen. Mahmoud probeerde via de rechtbank de manifestatie te verbieden, maar de rechter stond de manifestatie toe, op voorwaarde dat die op 200 meter van de zaal zou plaatsvinden. Daarop besloot het koppel lijfwachten in dienst de nemen.

De manifestanten speelden de hele avond een kat-en-muisspelletje met de politie. Ze bestookten de genodigden met haatdragende boodschappen en liepen rond met spandoeken als ‘dood aan de Arabieren’ en ‘jullie zullen nooit mijn zus hebben’. De voorstanders van het getrouwde koppel deelden rozen uit en droegen spandoeken met ‘liefde is sterker dan alles’ en ‘joden en moslims weigeren vijanden te zijn’.

Bentzi Gopstein, verantwoordelijke van de organisatie Levaha, heeft op televisie gereageerd: ‘Het is dan wel een huwelijk, maar er valt niets te vieren. Assimilaties (huwelijken tussen joden en niet-joden) zijn een echte plaag.’

Het Israëlische koppel ontmoette elkaar vijf jaar geleden. De vrouw, Morel Malka is geboren in Israël maar heeft zich bekeerd tot de islam. Morel en Mahmoud verwachtten dat hun huwelijk de spanningen binnen de familie zou opvoeren. Zo weigerde de vader van de bruid naar het huwelijk te komen. Dat het hele land in rep en roer zou staan, had het koppel niet zien aankomen.

De zaak was sterk besproken in de lokale media en heeft ook de Israëlische president Reuven Rivlin bereikt. Hij drukte zijn bezorgdheid uit over de manifestatie en zegt dat de betogers de grenzen van het aanvaardbare hebben overschreden.

Door JUV
AANGERADEN