Europese ‘rebellen’ mediteren samen voor meer wereldvrede

  • Zestig jongeren uit heel Europa volgen in Lede een intensief programma waarbij ze om half vijf opstaan en vier meditatieoefeningen per dag doen, afgewisseld met gesprekssessies.
Lede -

Ze noemen zich vredesrebellen, ze zijn jong en komen uit Armenië, Roemenië, Griekenland, Spanje, Oekraïne, Frankrijk, Duitsland, Portugal en België. In het Boeddhistisch centrum Dhammakaya in Lede volgden ze een week een intense meditatiecursus. Doel: de wereldvrede bevorderen.

‘Peace Revolution’ heet het project dat in 2008 in Thailand van start ging. ‘We geloven dat wereldvrede kan slagen als mensen eerst hun eigen innerlijke vrede ervaren’, vertelt Anca Gliga (26) uit Roemenië, die het project in Europa coördineert. ‘Omdat persoonlijk evenwicht ook uitstraalt op de omgeving.’

Gedurende een week hebben zestig Europese jongeren een intens programma gevolgd in het Boeddhistisch Centrum Dhammakaya. Om half vijf opstaan, vier meditatieoefeningen per dag, afgewisseld met gesprekssessies: het lijkt zwaar maar zo zien de vredesrebellen het niet. ‘De ervaring is werkelijk verbazend,’ zegt Lea Tuska (24) uit het Griekse Saloniki. ‘Het programma heeft mij geholpen om negatieve ervaringen uit mijn leven te bannen.’

Of ze aan de oorlog in Oekraïne iets kunnen doen? ‘Het is naïef om te denken dat meditatie een oorlog kan stoppen. Maar we zijn ervan overtuigd dat een conflict kan vermeden worden wanneer mensen eerst hun eigen innerlijke vrede nastreven. Maar ook na een conflict kunnen families beter op hun plooi komen door meditatie’, aldus Nathalia.

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad editie Dender van vrijdag 26 september.

Door Rudi De Koker