NIRAS boort in diepe kleilagen van Postelse velden

© bdd
NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, start met boringen in Postel (Mol). Die passen in het onderzoek naar de geologische berging van hoogradioactief en/of langlevend afval.
Met nieuwe stalen van de verschillende kleilagen, en meer specifiek van de Boomse klei, kan NIRAS dat onderzoek voortzetten.
Het Belgische hoogradioactieve en/of langlevende afval (afval van de categorieën B en C) wordt vandaag opgeslagen in speciaal daarvoor uitgeruste opslaggebouwen in Dessel. Hoewel die opslag veilig is, biedt die geen oplossing op lange termijn. Al in 2011 had NIRAS in haar Afvalplan voor afval van de categorieën B en C geologische berging in weinig verharde klei als oplossing voor lange termijn aanbevolen aan haar voogdijministers.
De Boomse Klei reikt in Postel ongeveer vijftig meter dieper dan op de plek waar het ondergrondse laboratorium HADES ligt. Met de boringen, de voornaamste gaat tot zeshonderd meter diep, kunnen de eigenschappen van de Boomse klei in grotere diepte onderzocht worden.
De firma Smet-GWT uit Dessel voert de boringen uit. Ze wordt ondersteund door onderaannemers uit het buitenland en twee werfgeologen. Op de boorsite wordt dag en nacht doorgewerkt. Zo is het boorprogramma nog voor de kerstperiode afgerond.
Video
Hoofdpunten
Piloot ligt dood in bed, politie doet vreemde vaststellingen: verloofde wordt verdacht van moord
Commissaris over 23 jaar politiewerk in de beruchtste zone van het land: “Wil je actie? Dan ben je hier aan het juiste adres”
Zijn de apenpokken het nieuwe corona? Dit zeggen de experts
Stikstofdossier toch niet waterdicht: ‘rode’ landbouwbedrijven moeten toch niet allemaal sluiten
Mondeling akkoord tussen Antwerp en Mark van Bommel: tweejarig contract wordt eerstdaags getekend