NIRAS boort in diepe kleilagen van Postelse velden

© bdd

NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, start met boringen in Postel (Mol). Die passen in het onderzoek naar de geologische berging van hoogradioactief en/of langlevend afval.

hhm

Met nieuwe stalen van de verschillende kleilagen, en meer specifiek van de Boomse klei, kan NIRAS dat onderzoek voortzetten.

Het Belgische hoogradioactieve en/of langlevende afval (afval van de categorieën B en C) wordt vandaag opgeslagen in speciaal daarvoor uitgeruste opslaggebouwen in Dessel. Hoewel die opslag veilig is, biedt die geen oplossing op lange termijn. Al in 2011 had NIRAS in haar Afvalplan voor afval van de categorieën B en C geologische berging in weinig verharde klei als oplossing voor lange termijn aanbevolen aan haar voogdijministers.

De Boomse Klei reikt in Postel ongeveer vijftig meter dieper dan op de plek waar het ondergrondse laboratorium HADES ligt. Met de boringen, de voornaamste gaat tot zeshonderd meter diep, kunnen de eigenschappen van de Boomse klei in grotere diepte onderzocht worden.

De firma Smet-GWT uit Dessel voert de boringen uit. Ze wordt ondersteund door onderaannemers uit het buitenland en twee werfgeologen. Op de boorsite wordt dag en nacht doorgewerkt. Zo is het boorprogramma nog voor de kerstperiode afgerond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten