GETEST. Drie dagen detox met sapjes en groenten

© Shutterstock

To detox or not to detox? De nieuwe kuur van Detox Delight - biologische sapjes zonder bewaarmiddelen in combinatie met veganistische maaltijden - belooft je na drie dagen een gezond en fit gevoel. Onze redactrice deed de test.

Hanne Vandenweghe

WAT? Het concept van het detoxlabel is heel eenvoudig: je krijgt een pakket met verse sapjes en maaltijden, samengesteld door Britse en Amerikaanse specialisten, aan huis geleverd. Om de twee uur mag je een sapje uit de koelkast nemen. Je drinkt het best traag op met een rietje en je mag er zelfs op kauwen om een verzadigd gevoel te krijgen. 's Middags of 's avonds warm je een maaltijd op. Tussendoor drink je best veel water, af en toe een gezonde snack (denk aan een appel of 2 rijstkoeken per dag) is toegestaan als de nood echt hoog is. Wil je het beste uit de detox halen, dan moet je dit regime drie dagen volhouden.

DE TESTDe flesjes bevatten elk 500 ml sap en zijn genummerd van 1 tot 4 om de drinkvolgorde aan te duiden. Mijn eerste drankje is een soort limonade op basis van gefilterd water, citroen en appel. Nummer twee is mijn favoriet: het smaakt naar wortel en de structuur is iets dikker dan het eerste, wat een verzadigd gevoel geeft. Denk ik, want de eerste appelflauwte is er vroeger dan verwacht. Op dag één, kort na de middag, voel ik een doffe hoofpijn en ben ik duizelig. Op de fiche met mogelijke nevenwerkingen staan deze symptomen als normaal beschreven. Enkele glazen water helpen, maar voor de zekerheid warm ik mijn eerste diner op. Dan gaat het beter en de sapjes die naar rode bieten en kropsla smaken, gaan daarna vlot binnen. Al moet ik eerlijk zijn dat ik even heb valsgespeeld. Met een stukje kippenwit op een cracker.

De volgende twee dagen heb ik mijn tijdelijke eet- en drinkpatroon onder controle. Ik speel niet vals, maar voel me erg loom. Dat komt volgens de detoxgids omdat je lichaam veel energie nodig heeft om te ontgiften.Op dag drie gaat het detoxen makkelijk en op dag vier mag ik mijn normale eetpatroon weer opbouwen. Alcohol en sigaretten laat ik beter een tweetal weken links liggen. En nee, jezelf belonen met een vettige hamburger is ook geen goed idee. Ik heb de voorbije drie dagen ontdekt dat ik gezonde ingrediënten zoals linzen echt lekker vind. De kuur was bij momenten lastig, maar heeft me gemotiveerd om in de toekomst vaker bewuster te eten. En dat ik anderhalve kilo ben afgevallen, is mooi meegenomen.

WAT ZEGT DE DIËTISTE?Volgens diëtiste Tina Vanschoubroek kan deze driedaagse detoxkuur geen kwaad voor het lichaam. De sapjes en maaltijden zijn perfect gezond. Volgens haar hoef je echter ook geen wonderbaarlijke gezondheidsboost verwachten. 'Onze lever zorgt er al voor dat je lichaam wordt gereinigd, dus dat is sowieso een goede zaak. Het is wel zo dat de sapjes en maaltijden heel weinig afvalstoffen bevatten en je lever als het ware minder werk zal hebben', zegt ze. Ze voegt eraan toe dat de loomheid en hoofdpijn normaal zijn. 'Tijdens de kuur krijg je aanzienlijk minder calorieën en suikers binnen dan normaal, dus kan dit resulteren in vermoeidheid en een verminderde focus. Sporten zoals wandelen - zolang het maar niet te intensief is - kunnen dat gevoel deels wegnemen. Maar als je moet werken is dat uiteraard niet zo evident. Daarnaast bevatten deze sapjes wel natuurlijke suikers, maar deze zijn 'gecamoufleerd' door de vezels van de groenten waarmee ze werden vermengd. Ze zijn dus niet schadelijk voor het glazuur van je tanden.' Lang detoxen raadt Tina niet aan. 'Dan kan je op termijn een vitaminetekort krijgen', zegt ze.

Meer info over de kuren van Detox Delight via de officiële siteTina Vanschoubroek werkt als zelfstandig diëtiste. Ze heeft een praktijk in Kersbeek-Miskom en doet huisbezoeken in regio Gent. Meer informatie: www.dietistetina.be