‘Rente op spaarboekjes zal nog verder dalen’

Foto: HH

Spaarboekjes brengen momenteel nog amper iets op, maar de kans is groot dat de spaarrente toch nog verder zal zakken. Begin deze week bereikte de langetermijnrente in ons land een historisch dieptepunt. ‘De banken kunnen niet anders dan volgen’, klinkt het.

Dinsdag dook de Belgische tienjaarsrente voor het eerst in de geschiedenis onder de 0,5 procent. De dalende rente is een algemeen Europees fenomeen en het gevolg van de geldpolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB), die deze week gestart is met het massaal inkopen van obligaties.

Goed nieuws voor schatkist

Een lage rente is goed nieuws voor de Belgische schatkist: ons land spaart honderden miljoenen uit aan rentelasten. Ook wie een woonkrediet aangaat of de woonlening herfinanciert, profiteert volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws, want een spaarboekje brengt nog amper iets op. De Belgische grootbanken bieden momenteel nog een basisrente van 0,25 tot 0,30 procent op spaarboekjes, terwijl de basisrente van de ECB slechts 0,05 procent bedraagt.

‘Als dit zo blijft doorgaan, zou het mij niet verbazen dat we nog dalingen gaan zien’, zegt Geert Gielens, hoofeconoom van Belfius. ‘De ECB wil niet dat mensen sparen, maar wel dat ze gaan consumeren. Dat beleid rimpelt door in heel de markt, en de banken moeten volgen.’

Geen negatieve rente

Wie verslingerd is aan zijn spaarboekje hoeft overigens niet helemaal te wanhopen: spaargeld moet in ons land altijd íets opbrengen. ‘In tegenstelling tot andere landen kan de rente niet negatief gaan’, zegt Isabelle Marchand van Febelfin, de koepel van de Belgische banken. ‘Bij gereglementeerde spaarboekjes zijn banken verplicht om minstens 0,11 procent rente bieden. De minimale basisrente en getrouwheidspremie bedragen respectievelijk 0,01 en 0,10 procent.’

Over de verdere evolutie van de spaarrente wil Marchand zich niet uitspreken. ‘Dat zijn commerciële beslissingen die de banken zelf moeten maken. De koers van de ECB is echter wel duidelijk: zij willen sparen ontraden.’

Maximaal 2 procent

Op de Belgische markt bieden de onlinebanken PSA Bank (2%) en Medirect (1,8%) momenteel de hoogste rente. Vergelijk hier de twee beste rentevoeten en die van de grootbanken.

In deze vergelijking werden enkel spaarformules zonder maximale maandelijkse storting opgenomen. De verschillende banken bieden uiteraard nog meer spaarformules aan, maar we laten enkel deze zien met de hoogste rente. Op spaargids.be kan u alle tarieven vergelijken.

Door jns
AANGERADEN