Volvo Car Gent ligt plat na racistisch incident bij toeleverancier

  • De werknemers van SAS in Desteldonk legden het werk neer na een racistisch incident
Gent - Bij autoproducent Volvo Car Gent in de Gentse haven wordt sinds donderdagochtend niet meer geproduceerd door een staking bij toeleverancier SAS Automotive. De staking komt er na een racistisch incident vrijdagavond bij SAS.

Bij SAS Automotive in Desteldonk, dat dashboards produceert voor Volvo Car Gent, brak in de nacht van woensdag op donderdag een spontane staking uit, ook de ochtendploeg is er niet aan het werk gegaan. 'Een supervisor van Turkse origine raakte vrijdag in conflict met een andere werknemer. Plots schold die persoon de Turkse supervisor de huid vol en riep 'Vuile Turk'', zegt Marc Staelens, gewestelijk secretaris van ABVV Metaal Oost-Vlaanderen.

Kruitvat

'We brachten de directie op de hoogte, maar die liet na om onmiddellijk te reageren', zegt Staelens. 'Ik waarschuwde de directie dat het personeel op een kruitvat leefde en dat er een staking ging volgen, zegt Staelens. 'De directie beloofde om afgelopen nacht een verklaring af te leggen bij het personeel, maar daagde niet op. Daarop legde de nachtploeg het werk neer en volgde ook de ochtendploeg. De vakbondsafgevaardigde en secretaris gaan deze middag met de directie in dialoog voor een verzoeningsgesprek. Tot er een oplossing uit de bus komt, blijft de staking duren.

Onderhandelen

Door een gebrek aan onderdelen, viel in de loop van de ochtend ook de band bij Volvo Car Gent stil. Bij Volvo Car Gent worden dagelijks 1.200 wagens gebouwd. De directie hoopt dat het sociaal conflict geen volledig dag aanhoudt. 

Door Matthias Colpaert
AANGERADEN