Michel Preud’homme nieuwe trainer van Standard

Michel Preud’homme volgt Johan Boskamp op als trainer van Standard Luik. Preud’homme zal de Rouches coachen tot 30 juni 2008. Eerder op de dag werd de volledige technische staf, bestaande uit trainer Johan Boskamp, Michel Renquin, Claudy Dardenne, Frans Masson en Michael Brouwers ontslagen.

Zij betalen allen de prijs voor de zwakke seizoensstart van de Rouches. In de competitie prijkt de vice-kampioen na vier speeldagen en een 2 op 12 op de zestiende plaats. Bovendien bleek in de derde voorronde van de Champions League Steaua Boekarest te sterk, zodat ook het kampioenenbal aan de Luikse club voorbijgaat.

De directeur-generaal van Standard, Pierre François, zei op de persconferentie dat de beslissingen werden genomen in het belang van de club en dat er niemand iets persoonlijk wordt verweten. ,,Wanneer een technische staf actief is, leeft die samen, wint die samen en gaat die samen op de bek. We moesten een oplossing vinden", legt hij uit. ,,Dit leek ons het beste. Ons doel is bewijzen dat Standard zijn plaats in de Uefa Cup en aan de top in België waard is."

Preud’homme: ,,Tien keer sterker dan in 2001"

Ex-doelman Michel Preud’homme legt zijn functie van technisch directeur neer en wordt hoofdtrainer, een positie die hij ook al invulde van januari 2001 tot juni 2002.

,,Ik voel me tien keer sterker dan in 2001. Toen was ik net speler-af en had ik geen ervaring als coach. Sindsdien heb ik lessen gevolgd. De jaren die ik in de burelen van Standard heb doorgebracht, hebben mijn blik bovendien verruimd", verduidelijkt hij. Preud’homme voegde eraan toe dat hij ook niet langer actief zal zijn binnen de Belgische Voetbalbond en zijn functies daar vrijgeeft.

Nieuwe technische staf

Als assistent krijgt Preud’homme Manu Ferrera naast zich. De broer van Club Brugge-trainer Emilio tekende een contract voor een jaar. Ferrera was eerder al adjunct van Georges Heylens bij Seraing.

Stan Van den Buys werd ook opgenomen in de technische staf. Hij zal zich bij Standard vooral toeleggen op de scouting. De doelmannen zullen worden getraind door Jorge Veloso, de huidige keeperstrainer in het Opleidingscentrum. Veloso krijgt Jean Nicolay naast zich en tekent een contract voor twee jaar. Ook de voormalige fysical coach, Guy Namurois, krijgt opnieuw een plaats in de trainersstaf. De onderhandelingen daaromtrent zijn bijna afgerond.

Boskamp niet verrast

Zijn ontslag was geen verrassing voor Johan Boskamp. ,,Ik kreeg gisterenavond al telefoon van een journalist. Die wist het dus eerder dan iedereen", aldus de 57-jarige Nederlander.

Zwaar aangeslagen klonk Boskamp niet: ,,Als je naar de resultaten kijkt en daarop wordt afgerekend, is het terecht. We raakten niet in de Champions League en verloren tweemaal in de competitie. Dan ontstaat er paniek in de club. Mijn grootste teleurstelling evenwel is dat de beloofde spelers niet gekomen zijn. Dat en het feit ook dat ik het nieuws gisteren via een journalist moest vernemen, maakt dat ik er heel makkelijk overheen stap."

Wat hij nu gaat doen, weet de Nederlander nog niet: ,,Waarschijnlijk op vakantie zeker? Maar eerst naar mijn advocaat om deze zaak af te handelen."

Eerste ontslag dit seizoen

De 57-jarige Nederlander volgde bij de Rouches Dominique d’Onofrio op, die zijn contract niet verlengde. Op 23 mei bereikte Johan Boskamp een akkoord over een contract voor een seizoen (met optie op een tweede).

Johan Boskamp verdedigde als speler de kleuren van RWDM, het Nederlandse Feyenoord en Lierse. In 1975 won hij de Gouden Schoen. Als coach was hij aan de slag bij Lierse, Denderhoutem, Beveren, Kortrijk, Anderlecht (waarmee hij drie titels won in ’93, ’94 en ’95 en de Beker in ’94) en AA Gent, dat hij in 1999 verliet voor Dinamo Tbilisi en de Georgische nationale ploeg.

Na enkele maanden keerde Boskamp echter terug naar België om RC Genk te coachen, waarmee hij in 2000 de Beker won, maar waar hij na anderhalf seizoen toch ontslagen werd. Daarna werd hij trainer in Saoedi-Arabië en Koeweit. Vorig seizoen stond hij aan het hoofd van de Engelse tweedeklasser Stoke City.

Boskamp is de eerste trainer in de hoogste klasse die dit seizoen op de keien wordt gezet.

  • VOOR ABONNEES
    Meer voetbal