'Regen grootste spelbreker'

Bron © BELGA

Foto: kms

BRUSSEL - 'De voorbereiding van de Gordel was niet evident wegens de communautaire perikelen. Maar het is niet het communautaire, wel de regen die de grote spelbreker geweest is voor deze 28ste editie.' Dat zegt Carla Galle, administrateur-generaal van Bloso.
In totaal hebben iets meer dan 58.000 personen deelgenomen. In vergelijking met vorig jaar waren er 19.254 gordelaars minder. De meeste vertrokken in Zaventem (21.989), gevolgd door Dilbeek, Sint-Genesius-Rode en Overijse.

Sinds de start van de Gordel, zondagochtend om 7 uur, heeft het in de Vlaamse rand nagenoeg onophoudelijk geregend. Volgens Galle hebben vooral de kortere wandelingen en fietstochten in de vier Gordeltrefpunten te lijden gehad van het slechte weer; veel gezinnen met kinderen stuurden hun kat.

Meer pesterijen

De Gordel heeft dit jaar veel meer te lijden onder pesterijen dan vorige jaren. Dat heeft Carla Galle, topvrouw van organisator Bloso, zondagmorgen gezegd in Zaventem.

De Bloso-vrijwilligers zijn sinds zondagmorgen onafgebroken in de weer om nagels van het wegdek te verwijderen en wegwijzers terug te hangen. Meest getroffen zijn op dit ogenblik het parcours van de 100 kilometer, de regio Zaventem en de gemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem.

In Kraainem werden borden met de tekst 'gordelaars opgelet' overplakt met 'flaminganten opgelet', aldus een zegsman van de politie. In de politiezone van Linkebeek en Sint-Genesius-Rode werd een aantal wegwijzers overplakt met 'bordel'.

Vrijdagavond al werden langs het parcours her en der wegwijzers overplakt met de tekst 'hier wonen nog Belgen'.

Acties

Zowel het Vlaams Belang als het Taal Aktie Komitee (TAK) voeren zondag in het centrum van Zaventem actie tegen het feit dat er geen schot komt in de communautaire onderhandelingen.

De Franstalige waarnemende burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem hadden hun toestemming voor de doortocht van de Gordel op hun grondgebied nochtans afhankelijk gemaakt van het strikt sportieve karakter ervan.

Een twintigtal VB-ers, onder wie Gerolf Annemans, toonden een spandoek met de tekst 'Gouden medaille voor lange baan aanschuiven'. Bij TAK luidde de tekst op het spandoek: 'Genoeg ter plaatse getrappeld'.

Met de actie wil het Vlaams Belang de politici herinneren aan hun belofte inzake de splitsing van BHV. De actievoerders dragen een T-shirt met de tekst 'BHV, vijf minuten politieke moed'.

Doping

De actievoerders van TAK geven aan passerende Vlaamse politici een symbolische Vlaamse dopingspuit.

De Lennikse burgemeester Willy De Waele werd in de bloemen gezet en kreeg met een fles champagne voor zijn harde Vlaamse houding. De Waele weigert al een tweetal maanden Belgische vlaggen uit te hangen aan gemeentelijke gebouwen.

Bretel

Een nieuwigheid dit jaar is de 'Bretel van Brussel', een initiatief van het Schaarbeekse gemeenteraadslid Yvan de Beauffourt (MR) dat kan gezien worden als een Franstalig antwoord op de Gordel.

Het omvat een fietsparcours van 20 km en een wandelroute van 18 km en wil een sportief gebeuren zijn dat de banden tussen het Brussels gewest en de rand aanhaalt.

De opkomst was mager. Niet erg, vindt De Beauffort. 'We hebben talrijke steunbetuigingen gekregen van partijvoorzitters. Zo heeft Open VLD-voorzitter Bart Somers ons aangemoedigd.'

Somers zegt evenwel op geen enkele manier steun betuigd te hebben aan het evenement. Zijn woordvoerder doet de uitspraken van De Beauffort af als 'je reinste onzin'.
Door dsl
AANGERADEN