Klaar voor OdeGand met de 3 routes van De Gentenaar

Foto: Gent Festival van Vlaanderen

Gent - Zaterdag vult de kuip van Gent zich opnieuw met liefhebbers van OdeGand. Dit cultureel event waarbij het publiek via boottochtjes muziek voor jong en oud kan ontdekken, is op enkele jaren tijd razend populair geworden. Het programma bevat ook dit jaar weer opvallende concerten. De Gentenaar stippelde 3 routes voor u uit.

Van Noord naar Zuid

  • Uit het Hoge Noorden is er de Finse tango van Tango-orkesteri Unto (Handelsbeurs). Anders dan het Argentijnse broertje, maar even passioneel. 'Er zouden nog kinderen zijn in Finland dankzij de Finse tango,' lacht artistiek programmator Veerle Simoens.
  • Mediterraanse klanken alom bij Ferran Savall (Muziekcentrum De Bijloke Gent), de zoon van de Spaanse grootmeester op de gamba. Hij brengt indringende improvisaties op Catalaanse liederen.
  • Nog zuidelijker gaat het eraan toe bij Askanyi (Groenzaal). Een klassiek westers strijkkwartet ontmoet er Afrikaanse artiesten, die met spirituele gezangen zorgen voor een bijzondere kruisbestuiving.

Hemelse muziek onder de kerktoren

  • Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck blijft inspireren. De zangeressen van het Belgische collectief Psallentes brengen in de Sint-Jacobskerk hun programma Trypticha. Dit koor laat de Zingende Engelen uit de wereldberoemde triptiek tot leven komen met Gregoriaanse gezangen, aangevuld met Vlaamse polyfonie.
  • De gloedvolle, warme stem van de Portugese fadista Carolina (Sint-Annakerk) jaagt herfsttemperaturen de hoogte sowieso de hoogte in.
  • OdeGand staat dit jaar in het teken van Heroes. De overweldigende Derde Symfonie van Ludwig van Beethoven, de Eroïca, kan dan ook niet ontbreken. Brussels Philharmonic voert dit krachtig werk liefst drie keer na elkaar op in de Sint-Baafskathedraal.

Fascinerende jonkies

  • Met open mond kijken en luisteren naar een jong supertalent kan in de Miry Concertzaal. De Franse cellist Edgar Moreau schopte het in zijn thuisland dit jaar tot 'Solist van het Jaar'. In Gent brengt hij met schijnbaar gemak en nonchalance extreem virtuoos werk van onder meer Paganini en Chopin.
  • De Nederlandse broers Jussen zijn nog maar 19 en 22 jaar oud, maar konden reeds de Young Talent Award van het Concertgebouw Amsterdam op hun schoorsteenmantel zetten. Deutsche Grammophon haalde het pianoduo binnen voor een langlopend platencontract. De Gentse Minard is de ideale zaal om van hun spel te kunnen genieten.
  • Bij alle concerten zijn kinderen welkom, maar extra aandacht krijgen ze deze editie bij KidsOdeGand onder de Stadshal. Dansend geweld van De Genoten, een heuse vertelcaravan vol heldenverhalen, koorddansers van Les Chaussons Rouges en het nodige schmink- en springplezier staan klaar. Probeer ook de enorme mechanische vogel van Compagnie Paris Bénarès met zijn zeven meter brede vleugels mee te pikken.


OdeGand is volledig uitverkocht. Maar ook mensen zonder ticket kunnen genieten van heel wat concerten en het slotevenement rond West Side Story aan de Gras- en Korenlei. 
Bekijk het programma op de website van OdeGand.

 

Door An Rosiers