OdeGand by Night haalt clubsfeer naar MSK

Gent - Zo'n 500 mensen herontdekten zaterdagavond het Museum voor Schone Kunsten Gent op een bijzondere manier. Gent Festival van Vlaanderen haalde voor haar uitverkocht slotevent 'OdeGand by Night' een klassiek koor, Jef Neve samen met DJ Grazzhoppa én een verrassende DJ-set van Arne Sierens naar de kunsttempel.

Na twee jaargangen in de Sint-Annakerk, zocht en vond Gent Festival van Vlaanderen opnieuw een indrukwekkende setting voor het nightlife-evenement OdeGand By Night in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Het MSK stelde tot in de late uren haar deuren open voor de bezoekers, die tussen de concerten door ook de kans kregen het hele museum te bezoeken. Nightclubben inclusief streepje Lam Gods, de broers van Eyck hadden het moeten meemaken.

De avond startte met het Octopus Kamerkoor onder leiding van Bart Van Reyn. De zangers en zangeressen stonden gespreid tussen de zuilen van de centrale hemicyclus opgesteld. Het publiek keek daardoor niet op één monolitisch koor, maar kreeg net extra de dynamiek tussen de partijen mee. Van Reyn bracht sferische werken van onder andere Bach, Tavener en Mahler. De aparte locatie, belichting en beelden tussen het publiek  zorgden voor een extra dimensie. Tijdens de onweerexplosie van 'Cloudburst', een prachtig hedendaags werk van de jonge Amerikaanse componist Eric Whitacre, riep het koor onstuimige wolkentaferelen en dondergeluiden in de hoge ruimte op. 

Daarna was het uitkijken naar de nieuwe en eenmalige samenwerking tussen pianist Jef Neve en DJ Grazzhoppa. Beiden verdienden elk meer dan gewoon wat strepen in hun eigen vakgebied en doken voor OdeGand by Night samen in bad. Neve speelde én hamerde erop los, scratchte op zijn pianosnaren, en installeerde een synthesizerverdieping op zijn vleugelpiano. DJ Grazzhoppa toonde hoe vingervlug zijn beats blijven en zorgde dat alles naadloos in elkaar overvloeide. Terwijl het publiek in het begin in brave klassieke concertmodus stond te kijken, sijpelde de clubsfeer stilaan door. Dansende voeten en af en toe een yell naar de DJ.

En daarmee was het pad helemaal geëffend voor gelegenheids-DJ Arne Sierens. De regisseur van Cie Cecilia had na de première en eerste dagen van 'Poepsimpel' verschillende redenen om te vieren en stoom af te laten. Hij bracht een verrassend eclectische set met harde techno, bollywood en floorfillers die de zaal aan het dansen bracht. 

 

 

 

 

 

 

Door An Rosiers
AANGERADEN