Geen sfeerbeheer nodig: klassiek en toch verrassend feesten tijdens de Gentsche Festspiele

Foto: (c) ar

Gent - Reeds voor het vierde jaar op rij organiseren Trefpunt vzw en Conservatorium/HoGent tijdens de feestenweek de ‘Gentsche Festspiele’. Dit sfeervol, klassiek en hedendaags muziekfestival haalt misschien minder decibels dan het gemiddelde feestplein, maar charmeert bezoekers én muzikanten die er optreden. Voor velen is het ook een aangename kennismaking met locaties als KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde) in de Koningstraat op een steenworp van de Vlasmarkt, of de MIRY Concertzaal in het Conservatorium. De Gentenaar pikte vrijdagnamiddag het pianorecital van de jonge Martijn van Sas mee in KANTL.

Naast o.m. een Internationaal Kamermuziekfestival van Timur Sergeyenia, ‘Ochtendstond’ concerten, ‘Schoonzicht’ concerten en de kindervoorstelling ‘Buitenaards bezoek’ organiseert het festival Gentsche Festspiele ook steeds een interessant pianoluik: ‘Gentse Vleugels’.

Recital Martijn van Sas

Pianist Martijn van Sas bracht vrijdag tijdens ‘Gentse Vleugels’ een recital met rijke muziek. De zogenaamde  ‘Waldstein Sonata’ (Pianosonate Nr. 21 in C, Op. 53) van Ludwig van Beethoven opent met een gejaagd motief dat het klassieke equivalent zou kunnen zijn van ‘Opzij, opzij, opzij’ van Herman van Veen. De klankkleuren die van Sas schilderde kwamen iets beter tot hun recht in de meer rustige passages verderop in het stuk, en al helemaal in de ‘7 Fantasien’ (Op. 116) van Johannes Brahms, een werk waarin hij zich duidelijk echt thuis voelt. Het pianospel van Martijn van Sas was tijdens Brahms voluptueus, dan weer sierlijk en gepassioneerd. De massa facetten die Brahms bespeelde in het stuk, werden met veel gretigheid door van Sas ontdekt en doorverteld. Het publiek apprecieerde duidelijk dit muzikaal geschenk in de namiddag.

Martijn van Sas rondde net zijn derde bachelor af als leerling bij Vitaly Samoshko in het Conservatorium van Gent. “Hij heeft me heel veel bijgeleerd, maar hielp me vooral bij het zoeken naar klank. Dat was echt de hoofdzaak. Sinds mijn eerste jaar bij hem evolueerde ik ondertussen fel. Zijn voor mij totaal nieuwe techniek heeft me daar enorm bij geholpen,” vertelde van Sas ons vlak na zijn recital.

De extra speelkansen die de Gentsche Festspiele bieden aan studenten en oud-studenten van het Conservatorium zijn belangrijk. Dat bevestigt ook Martijn van Sas: “de Gentsche Festspiele leven absoluut op het Conservatorium. Ik weet niet of alle feestengangers het festival al voldoende kennen. We kunnen zeker nog wat publiciteit gebruiken. Daan Vandewalle levert veel werk voor de programmatie. Hij belt heel wat in het rond, en legt contacten. Ik was zeer blij dat hij me vroeg voor deze Festspiele. Het is mijn eerste keer, wie weet volgt er volgend jaar wel een herhaling.”

Nog een gevuld weekend Festspiele

Dit weekend kan u nog heel wat meepikken van de Gentsche Festspiele. Een overzicht:

 • Gentse Vleugels (dagelijks 2 pianorecitals in KANTL en in MIRY Concertzaal)
  • zaterdag 23 juli, 16u, KANTL, Saskia Van Herzele (Satie en Schubert)
  • zaterdag 23 juli, 18u, MIRY, Lukas Huisman (Satie)
  • zondag 24 juli, 16u, KANTL, Mirek Coutigny, Jolien Deley & Hannelore Vermeir (o.a. Nuyts en Brahms)
  • zondag 24 juli, 18u, MIRY, Stephanie Proot (Schubert & Liszt)
 • Internationaal Kamermuziekfestival (KANTL)
  • zaterdag 23 juli, 20u, Meesters op het podium, Lilia Umnova (viool) & Timur Sergeyenia (piano)
  • zondag 24 juli, 20u, Slotconcert door Timur Sergeyenia (piano)
 • Ochtendstond (begin de dag met een concert om 11u in MIRY Concertzaal). zaterdag 23 juli speelt WOLF Beethoven, zondag 24 juli speelt datzelfde ensemble Mozart.
 • Schoonzicht (een intiem concert op hoogte in de MIRY Belvedere)
  • zaterdag 23 juli, 17u & 19u, Walther
  • zondag 24 juli, 17u & 19u, Hugo’s Cousin
 • The New What Now
  • zaterdag 23 juli, kindervoorstelling ‘Buitenaards bezoek’, MIRY, 11u30 en 13u
  • zaterdag 23 juli, La Fleur Blanche, MIRY, doorlopend van 21u tot 23u

Alle info over programmatie en tickets via deze website.

 

Door An Rosiers
AANGERADEN
Meest recent