Van concert naar seance: Flying Horseman in de Handelsbeurs

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

© Steven Hendrix

De 6 muzikanten van Flying Horseman hebben een intense, muzikale zwangerschap achter de rug. Zeven weken lang werkten ze als “artist in residence” in deSingel in Antwerpen aan een nieuw project “Rooms/Ruins”, een coproductie met o.a. Handelsbeurs Concertzaal en AB. Donderdagavond lieten ze het resultaat los op de Handelsbeurs.

An Rosiers, foto's Steven Hendrix

Het talrijk opgedaagde babybezoek had duidelijk hoge verwachtingen. Steeds een teken aan de wand wanneer er een pak straffe muzikanten opduiken in de zaal om naar hun collega’s te komen kijken. Het sextet, aangevuurd door zanger en gitarist Bert Dockx, heeft de afgelopen jaren dan ook stenen verlegd in het Vlaamse muzieklandschap.

Oude en nieuwe wereld

Flying Horseman sloten een bijzonder verbond met de oude en de nieuwe wereld. De prachtige, gedragen en artisanale zang van Dockx naast drums uit de 22ste eeuw. Bluesy gitaarlijnen versus synthvlokken van Mars. In heel wat bands zou het voor gore kakafonie zorgen. Deze Horseman vonden de lijm. Hun kleurenpallet zit ook vol warme blue notes, frisse Afrikaanse ideeën, herinneringen aan the Doors. Heel eenvoudige ingrepen zorgen voor intrigerende sounds. Ademgeluiden van Martha Maieu dansen met drum en gitaar.

Magma

Het was eigenlijk noodzakelijk dat dit concert er een met zitplaatsen was. Anderhalf uur nieuw, broeierig en donker materiaal is anders niet te behappen, tenzij je veel flarden laat schieten. De songs werden naadloos aan elkaar gelast, met klanken maar ook met licht. Bijzondere pluim trouwens voor die mensen van het licht. Ze hulden de muzikanten in razend en pulserend rood magma, toverden film noir flarden tevoorschijn (zeer compatibel met de Maieu zussen) en herinnerden ons aan Twin Peaks.

Maar bovenal gaf het geheel van de set ons het gevoel tijdens een slapeloze nacht rond te dwalen in een veel te groot huis. Wanneer de gedachten met je aan de haal gaan.

Verweesdheid én troost

Dat de kamers in dat huis “reverie”, “fever room” of “ruins” noemden is eigenlijk bijzaak. Donderdagavond werd in de Handelsbeurs het concept concert vertimmerd tot een seance.

Dit project verdient zoveel mogelijk live sessies. Vermoedelijk werkt het concept op die manier beter dan op plaat. De boreling van deze Horseman kwam live aan en zorgde naast verweesdheid ook voor troost. Dat is een kunst. “There’s no escape from this haunted landscape. Maybe that’s ok,” zong Dockx.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten