Intiem feesten met Yevgueni in sfeervolle Begijnhofkerk

Foto: (c) RA

Gent - De 13 feestpleinen komen stilaan op kruissnelheid. En een mens zou bijna vergeten dat er feestleven buiten die pleinen bestaat. Toch is er dat veel meer dan u zou denken. De Gentse Feesten strekken zich zelfs uit tot het kleinste hoekje van het Begijnhof in de Lange Violettestraat. Sint-Michielsbeweging Gent organiseerde er dit weekend het Djiezes!-Festival. Zaterdagavond pakte Yevgueni de nokvolle Begijnhofkerk in.

De meeste activiteiten van het Djiezes!-Festival waren gratis. Enkel voor het concert van Yevgueni (en een brunch) diende betaald te worden. Toch vlogen deze 500 tickets allemaal de deur uit. De organiserende Sint-Michielsbeweging is een katholieke beweging waarbij jongeren zich inzetten voor mensen in nood, bijvoorbeeld via voedselbedelingen.

Kleine verhalen, zwanger van grote verhalen
De liedjes van Yevgueni nestelden zich ondertussen in het collectieve geheugen. En dat was te merken aan het herkenningsapplaus bij "Nieuwe meisjes" of "Als ze lacht". Hun werk vol kleine verhalen, zwanger van grote verhalen, doet glimlachen, dan weer slikken. Zoals "Veel te mooie dag" over de veel te vroeg gestorven Yasmine.

De Nederlandstalige band met zanger Klaas Delrue koos zaterdag voor een trio format, aangevuld met strijkers. En net die warme strijkersarrangementen zorgden voor verrassende versies van de nummers. Ook hun versie van Suzanne Vega's "In Liverpool" ("In deze stad") blijft pakkend. La Vega hoorde Yevgueni deze song vorig jaar trouwens brengen, net voor ze zelf het podium opstapte van Festival Dranouter. Vega zou genoten hebben van hun versie.

Feesten in de kerk
Klaas Delrue maakte dankbaar gebruik van de kerkelijke setting, met honderden kaarsjes, om zijn bindteksten wat te pimpen. Toen hij zijn gezicht afveegde met één van de handdoekjes, grapte hij dat de afdruk van zijn gezicht er misschien wel op zou blijven staan. En om het publiek te laten meezingen, vroeg hij plechtig het liedboekje erbij te nemen.

Yevgueni blies de afgelopen jaren een nieuwe adem in de kleinkunst en creëerde ondertussen een lange rij miniatuurtjes die blijven boeien. De concert/kerkgangers vonden dat ook en beslisten dat Yevgueni pas na het zingen de kerk uit mocht. Na de bisnummers dus.
 

Door An Rosiers
AANGERADEN