Zoek de 7 verschillen

Gent - Tijdens de Gentse Feesten is het Hof van Ryhove met zijn middeleeuwse tuin en gaanderij gastheer voor een opmerkelijke expo van Honest Arts Movement (HAM). Dit jaar presenteert HAM er keramiekwerken van een 40-tal kunstenaars. De beelden werden geglazuurd met vervuild scheldeslib. Kunstenaar en organisator Leo Van der heyden gebruikte het onder meer voor de meest herkenbare haarlokken van het Gentse schepencollege, deze van schepen van cultuur Annelies Storms.

Het is een oase midden in de binnenstad, de tuin van het Hof van Ryhove. Tussen de planten, kruiden en waterpartijen staan werken in keramiek. Heel wat van de werken bevatten verwijzingen naar het water en zijn een vlammende aanklacht tegen de vervuiling van onze waterlopen.

Giftig en prachtig tegelijkertijd
Eén van de organisatoren en kunstenaars, Leo Van der heyden, ontdekte dat het vervuilde slib van de Schelde een geschikte samenstelling heeft om te glazuren. De zware metalen en het organisch materiaal zijn grotendeels smelters, klei zorgt voor hechting aan de scherf, zand voor wat verglazing en het ijzeroxide voor de diepbruine kleur. "Door de enorme lozing van zware metalen en andere milieuonvriendelijke stoffen in de Schelde, vooral in de tweede helft van de 20ste eeuw, is het slib zwaar toxisch geworden. Palingen en andere vissoorten uit de Schelde zijn daardoor niet eetbaar."

De redenen voor de vervuiling zijn niet ver te zoeken. Van der heyden: "Naast de industrie uiteraard, waren er ook de huishoudens met hun koperen en zinken dakgoten en loden waterleidingen. Deze zijn gedurende decennia door onder meer de zure regen gedeeltelijk geërodeerd en het fijne materiaal heeft zich aan de oevers vastgezet in het slib."

Het slib in de lokken van Annelies Storms
Het vervuilde slib werd ter beschikking gesteld van de keramiekkunstenaars, en belandde zo onder meer in de meest herkenbare lokken van schepen van cultuur Annelies Storms. Zij was, aldus Van der heyden,  tijdens de opening van expo danig onder de indruk van haar evenbeeld in keramiek.

Veiling met Freek Neirynck
Op de laatste dag van de expo, nu zondag, vertelt Leo Van der heyden om 18u meer over het verhaal van het schedeslib met alle mogelijkheden voor keramisten en natuurlijk ook de gevaren voor al wat leeft in de Schelde. Daarna volgt een veiling met Freek Neirynck (HAM  en auteur) als veilingmeester.

***

Praktisch:
HAM presenteert: Ars Scaldis, scheldeslibkunst
Nog tot en met zondag 23 juli, 12u tot 18u
Hof van Ryhove, Onderstraat 22, Gent
Toegang is gratis.
Meer info over de expo.

 

Door An Rosiers
AANGERADEN