Robots herintroduceren de Gentse Feestenparade

Gent - Gevoel voor timing, je moet het hen nageven. De muzikale robots van het Logos orkest kozen samen met hun bezieler Godfried-Willem Raes en de andere medewerkers van het orkest wel een heel passende voorstelling voor deze Gentse Feesten. Honderd jaar geleden schreef de Franse componist Erik Satie "Parade". Het stuk was opgezet als een performance door Jean Cocteau, Satie zelf, Pablo Picasso en de Ballets Russes. Logos goot de knotsgekke parade in een hedendaagse setting, met een gastrol voor hondje Floesj en zijn acrobatentoeren. En zo keerde de afgeschafte parade toch terug naar de Gentse Feesten.

Via de Logos ingang aan de Bomastraat komen bezoekers van het Robotorkest terecht in de "Tetraeder", een futuristische ruimte met driehoekig grondplan. De ruimte staat vol met een zeventigtal muziekautomaten. Dit grootste robotorkest ter wereld omvat bestaande muziekinstrumenten zoals een vleugelpiano, slagwerk en blazers, maar de machines produceren ook niet-conventionele geluiden. Alle klanken zijn wel puur akoestisch. Wie de robots de eerste keer aan het werk ziet en hoort, weet letterlijk niet waar eerst te kijken.

John Cage
Tijdens de voorstelling komt naast ander werk van Satie ("Trois Morceaux en forme de poire) ook een stuk van John Cage aan bod. "In a landscape" is een werk dat volgens Cage stilistisch schatplichtig is aan Erik Satie. Het stuk met twee danseressen smeedde de verschillende muziekstukken van de avond aan elkaar.

De geest van Dada
De "Parade" deed wat parades moeten doen. Oren doen spitsen. Aandacht vragen. De kindjes in de zaal keken hun ogen uit. Jawel, dit is absoluut een kindvriendelijke voorstelling. De geest van Dada en het surrealisme helpen op dat vlak natuurlijk. 

Tijdens de parade probeert een team managers met absurde acts van artiesten (inclusief hondje Floesj) volk naar een voorstelling te lokken. Alle acts van de artiesten "mislukken" echter, zodat niemand komt kijken. Tot daar het verhaal. Want in het echt kwam het publiek wel degelijk en wist het deze absurde interventie op muziek van Satie te smaken.

Wij bleven achter met de vraag wat muzikale robots na hun werkuren doen, en of ze misschien vannacht niet gewoon verder feesten?   

Een voorsmaakje bekijken, kan alvast via deze video.

***
Praktisch:
Logos Robotorkest speelt "Parade"

Logos Tetraeder Gent, Bomastraat 24-26-28.
Er is nog één voorstelling van "Parade" tijdens de Gentse Feesten op donderdag 20 juli om 20u. Tickets kosten 12 euro, 8 euro reductieprijs. De kassa ter plaatse opent een half uur voor de voorstelling.
Meer info via de website van Logos.

 

Door An Rosiers
AANGERADEN