Tien cultuurtips voor een week met extra tijd

Sylvie Kreusch stelt album voor in Minard Foto: Sylvie Kreusch

Gent - Tien fijne cultuurpareltjes voor een week waarin heel wat mensen een extra lang weekend voor de boeg hebben. Geen bombastische namen, wel een bombastisch Bomfestival. Ook het minifestival Psych over 9000 keert terug. De avond voor de nationale feestdag kan u feestelijk inzetten. Daarbij de keuze tussen Niels & Wiels Live in Capitole of Geletterde mensen (Christophe Vekeman, Peter Terrin & An Pierlé) in De Bijloke.

Sylvie Kreusch + Sergeant
Maandag 7 mei, 20.00u., Minard

Sylvie Kreush staat terug op het podium en dat opnieuw als frontvrouw. Sinds het sneuvelen van de synthpopgroep Soldier's Heart hield ze haar stem warm als backing vocal van Warhaus, de succesvolle band van haar liefje Maarten Devoldere. De Antwerpse muzikante was echter óók solowerk aan het creëren - verrassend plots komt ze daar nu mee naar buiten. En dat op een maandag!  Op haar karakteristieke, mysterieuze manier verpakt Sylvie haar eigenzinnige popliedjes met exotische en futuristische vibes en hier en daar wat ongecensureerde seksualiteit. Met "Seedy Tricks" verscheen midden april een eerste muzikale bewijs die eigenzinnige aanpak: etnische percussie draagt Sylvie's vocalen naar ongekende sferen.
Meer info

Steven Troch Band
Dinsdag 8 mei, 21.00u., Café Missy Sippy

Het regent albums in Café Missy Sippy. Deze week stelt Steven Troch zijn nieuwste album Rhymes For Mellow Minds voor.  Het werd veelzijdige plaat. Troch springt op de blues-roots train blues met herkenbare melodieën die hij naar zijn hand zet.  De harmonica van Troch is weer goed op dreef en zijn band begeleidt hem als de besten. “Little Steve” Van Der Nat steelt in enkele nummers de show met zijn stomende gitaar. Liesbeth Sprangers haar stuwende bas zet een dijk van een groove neer terwijl ze wordt opgejaagd door King Berik zijn denderende drums.
Meer info

Niels & Wiels Live Niels Destadsbader & Miguel Wiels
Woensdag 9 mei, 20.00u., Capitole

Televisiekijkend Vlaanderen kan deze tekst overslaan, want die kent Niels Destadsbader als geen ander. Voor wie de laatste twee jaar in een hol leefde, toch eventjes in een notendop. Hij werd de winnaar van Radio 2’s Zomerhit, met ‘Skwon Meiske’, kreeg zijn allereerste MIA, behaalde platina met zijn debuutalbum ‘Speeltijd’ en verzorgde op Werchter Boutique het voorprogramma van wereldster Robbie Williams. 2017 was voor Niels Destadsbader een jaar om in te kaderen. Maar ook 2018 ziet er veelbelovend uit. Een nieuw album is in de maak en ook zijn deelname aan het populaire VTM-programma Liefde Voor Muziek is in het voorjaar van 2018 te zien in vele huiskamers. Woensdag in de Capitole samen met Miguel Wiels (ook van op tv!).
Meer info


Geletterde mensen, muzikaal-literaire avond met Christophe Vekeman, Peter Terrin & An Pierlé
Woensdag 9 mei, 20.00u., Muziekcentrum De Bijloke, Kraakhuis

Gentse voetbalminnaars kennen onze indiaan. Maar er kuiert ook al jaren een minzame cowboy door de Gentse straten: schrijver Christophe Vekeman. Hij schrijft al geruime tijd brieven met zijn bloedbroeder, Peter Terrin. Deze correspondentie vormt nu het materiaal voor de nieuwe 34ste editie van Geletterde Mensen (Behoud de Begeerte). An Pierlé maakt de avontuurlijke driehoek compleet en zorgt voor de muziek en het extra smeersel tijdens de avond.
Meer info

Gents Universitair Symfonisch Orkest (GUSO) speelt De Nieuwe Wereld
Maandag 7 mei (Christus Koningkerk), donderdag 10 en vrijdag 11 mei (Minard) De concerten in Minard zijn reeds uitverkocht.

Bij nieuwe en snel veranderende tijden, hoort nieuwe muziek. Hoewel nieuwe muziek best oud kan zijn. De jonge muzikanten van het Gents Universitair Symfonisch Orkest beten zich vast in deze “Nieuwe Wereld”, ook bekend als de Negende Symfonie van  Dvorák. Ook het Celloconcerto van Elgar krijgt u er bovenop, net als de jonge en beloftevolle solist Paul Heyman.
meer info

Psych over 9000
Donderdag 10 mei, Charlatan Café en Zaal, Kinky Star en Trefpunt

Wegens succes verlengd! Vorig jaar was Psych over 9000 uitverkocht. Het minifestival keert dus terug naar het St.-Jacobsplein en de Vlasmarkt voor de tweede editie. Psych over 9000 kan pronken met een internationale line-up. Met de Gentse americanaband 'The Tubs' is de 9000 dus al een feit. 
meer info

Het Bomfestival 9
Donderdag 10 t.e.m. 12 mei, Bij’ De Vieze Gasten en meerdere locaties Brugse Poort, gratis

Als er ook maar één Gents festival letterlijk een bombastische programmatie heeft, dan is het Het Bomfestival wel. Het volledige terrein van de Brugse Poort wordt een heus festivalterrein met muziek, podiumvoorstellingen, woord, beeld en beeldende kunst. Dompel u onder in een kolkende, verrassende en meeslepende Gentse stadswijk.
meer info

Uberdope, A School Called Tribe, Fatih en FelixFizzlfelle
zaterdag 12 mei, 20.00u., De Centrale

Wie zaterdag door de Ham passeert, zal lekkere beats en rap, een mix van jazz en hiphop horen opstijgen uit de kelderzaal van de Centrale. De mannen van Uberdope geven misschien wel voorsmaakjes vrij van hun nieuwe album dat geproduceerd zal worden door de Compact Disk Dummies. Het moet hun belangrijke comback-album worden.
Meer info
 

Gizmo Varillas
Zaterdag 12 mei, deuren 19.00u., DOK

Gizmo Varillas woont in Londen, maar heeft - zoals z'n naam al prijsgeeft - roots in Bilbao, Spanje. Die zuiderse Latin-vibes hoor je ook doorsluimeren in de unieke singer-songwriterpop die de muzikant zich eigen maakt. Dreaming Of Better Days is de tweede worp van Varillas, en verschijnt eind mei. Op het album zoekt hij naar de donkere kantjes van de mensheid, om daarin z'n muzikale licht te laten schijnen. Een eigenschap die even zeldzaam als onmisbaar is, zou je kunnen denken. Zo schreef hij een lied over de schietpartij in Orlando. Sad lyrics, happy music, als een heus tegengif voor al wat slecht gaat in de wereld. 
meer info

Love Like Birds
Zondag 13 mei, 20.00u., Café De Loge, vrije bijdrage in hoed

Haar eerste concert na een lange afwezigheid bracht in maart een pak volk op de been. Toch ontdekten velen pas te laat dat Elke De Mey weer op het podium staat. Voor wie het toen gemist heeft, of gewoon meer Love Like Birds wil: Elke komt terug naar Café de Loge op 13 mei 

Door An Rosiers en Klaas Vandromme