Eerst op de Ham Sessions, daarna op de grotere festivals

Foto: (c) Ham Sessions

Gent - Het komende Pinksterweekend betekent in Gent ook steevast tijd voor het jaarlijks mini-festival Ham Sessions, met veel (maar niet alleen) jazz. Wie er ooit kwam, keert graag terug. Wie er de eerste maal binnen wandelt, ontdekt een muzikale oase in een sfeervolle stadstuin aan de Ham.

Wat in 2006 begon als try-out concerten van de band .W.O.F.O. voor buren en vrienden, groeide uit tot een  (gecontroleerd) geëxplodeerd tuinfeest. Een terugblik op de affiches van de vorige jaren bewijst dat het publiek op de Ham Sessions groepen kan ontdekken die later opduiken op de grotere festivals: Nordmann, Black Flower, Dans Dans, Stuff, Too Noisy Fish, De Beren Gieren of SCHNTZL. Ham Sessions zetten Gents talent in de vitrine in combinatie met toppers uit binnen- en buitenland.

Neus en hart voor de muziek

Organisator en muzikant Michel Mast heeft niet alleen een neus maar ook een hart voor jong jazztalent. De geprogrammeerde muzikanten worden goed verzorgd en kunnen in uitstekende condities optreden. De Ham Sessions maken bovendien geen winst want alle resterende inkomsten worden bewust gelijk verdeeld over de muzikanten. De innerlijke mens wordt gespijsd en gelaafd met Gentse kwaliteitsproducten van bijvoorbeeld Hinkelspel, Roomer en L’Apéro d’Oc.

Moskou, Bilbao en de Ham

De affiche van dit jaar bevat opnieuw opmerkelijke namen, zoals op zaterdag trompettist Ralph Alessi 's This Against That met tenorsaxofonist Ravi Coltrane (jawel, zoon van John Coltrane), pianist Andy Milne, bassist Mark Ferber & drummer Drew Gress. Of neem nu ICTUS op maandag, een gerenommeerd  Brussels ensemble uit klassiek hedendaagse hoek.  Midden in hun toerschema tussen Moskou, Parijs, Bilbao en Bayreuther Festspiele houden ze gewoon even halt aan … de Ham.

Vaandeldragers van de Belgische jazz gespot

Maar het echte hamkeurmerk kleeft aan de bands die nu in de intieme stadstuin opduiken vooraleer hun opwachting te maken op de grote podia: Tristan, Donder (album release), Molten Penguin, The Milk Factory (album release) en Hermia/Darrifourcq/Ceccaldi. Dat laatste trio sluit maandagavond af en Michel Mast bestempelt deze muzikanten als vaandeldragers van de Belgische, actuele jazz. Ze maakten het afgelopen jaar bijzonder veel indruk op hem tijdens Jazzahead Bremen en de Belgian Jazz Meeting. En de grotere festivalorganisatoren weten ondertussen wat dat betekent.

 

Enkele sfeerbeelden van de editie van vorig jaar vindt u hier.

***

Praktische info:

Ham Sessions, zaterdag 19 mei t.e.m. maandag 21 mei, deuren 14u30
Ham 12, Gent
Programmatie, info en tickets via de website van Ham Sessions.
Er zijn nog vvk tickets beschikbaar (dagkaart of driedagenpas). Zelfs een combiticket met het barokfestival Cydonia Barocca is mogelijk. Wie de Ham Sessions een extra hart onder de riem wil steken, kan “hambassadeur” worden. Geen zware geloofsbrieven vereist, enkel een lap ham-ologisch enthousiasme.

Door An Rosiers
VOOR ABONNEES