de nieuwe cultuuragenda: 7 maal 70 tips

PJDS stelt 'SIRENS' voor in Handelsbeurs Foto: PJDS

Gent - De nieuwe cultuuragenda groeit even snel als een kiemend zaadje. De zeven tips worden er misschien wel 70 als u goed kijkt. De festivals Cydonia Barocca en Ham Sessions presenteren opnieuw interessante concerten. En dan mag u zeker ook het festival Les Gouts de Gand niet vergeten (org. De Centrale). Wanneer .STUFF inviteert, duiken er ook heel wat fijne gasten op. En telkens PJDS op een podium stapt, zit er meestal toffe collega's in zijn slipstream.

Guy Verlinde Solo
maandag 14 mei, 21.00u., Café Trefpunt, gratis

Bluesmuzikant Guy Verlinde stelde eerder dit jaar nog zijn tiende plaat voor. Lightnin' Guy is al twintig jaar ‘on the road’ en doet dat al tien jaar met zijn band The Mighty ­Gators. Hij speelt in solo in hetTrefpunt voor een exclusief (f)luister concert. De focus ligt op zijn stille intimistische songs die hij door de jaren schreef en hij niet vaak live speelt. Guy Verlinde ontbolsterde zich na jaren van hard werken tot de nieuwe bluestrots van België. 
meer info

Fatena's Poëziesalon "Parels uit de canon"
dinsdag 15 mei, 20.00u., De Centrale

Wat een ontwapenend idee. De Palestijnse dichteres Fatena Al-Ghorra brengt tijdens een poëziesalon dichters uit de Arabische en de Westerse wereld samen. Poëziesalons waren een belangrijke Arabische traditie. In de Centrale duiken Peter Holvoet-Hanssen en Arno Van Vlierberghe in de Arabische canon. Fatena Al Ghorra, Nasr Jamil Shaath en Mona Al Assi ontdekken de Nederlandstalige canon. Kamilya Jubran zorgt voor de muziek.
meer info

Busch Trio
donderdag 17 mei, 20.00u., Muziekcentrum De Bijloke

Bloter dan bloot sta je als klassiek muzikant op het podium tijdens een trio. Niks te verstoppen in een groot orkest. En je doet het echt samen, of niet. Trio’s in de klassieke muziekwereld zijn daarom ofwel een schot in de roost, ofwel een schot grandioos naast de roos.  Het jonge Busch Trio zou wel eens tot de eerst categorie kunnen behoren. In de Bijloke brengen ze onder meer werk van Dvorák en Brahms.
meer info

STUFF. invites
zaterdag 19 mei, deuren 21.00u., Concertzaal Vooruit

STUFF., de Gentse band die steevast een unieke blend van electronica, jazz, hiphop en fusion creëert tijdens intense liveshow. Het vijftal mocht zelf de line-up van een avondje Vooruit samenstellen. Ze spelen uiteraard zelf ten dans, en nodigen daarnaast enkele bevriende artiesten uit om hen te vergezellen op de affiche. Die werd dan weer ontworpen door Rinus Van de Velde, wat een blij weerzien was: STUFF. werkte voor de hoes van hun debuutplaat ook samen met de Antwerpse houtskool-grootmeester.
meer info

Ham Sessions 2018
zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei, deuren vanaf 14.30u., Ham 12, Gent

De Ham Sessions kondigen zich aan als “drie dagen levende, handgemaakte muziek tijdens het Pinksterweekend”. Organisator en muzikant Michel Mast haalt steevast trappelend jazztalent naar Gent, dat niet zelden later opduikt op de grotere festivalpodia. Een uitgelezen kans dus om de bands van morgen te ontdekken in gezellige setting. Pik bijvoorbeeld de album release mee van Donder (zaterdag) , met onder meer Casper Van De Velde, de drummer die al met SCHNTZL gensters sloeg. Of trompettist Ralp Alessi’s ‘This against that’ met ook tenorsax Ravi Coltrane diezelfde dag. Op zondag speelt o.m. het Ragini Trio ft Bojan Z en spannende muzikanten als Nathan Daems en Lander Gyselinck.  Op de slotdag maakt u kennis met The Milk Factory (album release), ICTUS en het trio Hermia/Darrifourcq/Ceccaldi. Kiezen mag, maar hoeft niet want naast dagkaarten kan u ook gewoon een driedagenpas kopen.
meer info

PJDS album release
zaterdag 19 mei, 20.15u., Handelsbeurs

PJDS heeft een topplaat afgeleverd en staat te trappelen om die te kunnen voorstellen aan zijn thuisstad. 'SIRENS' omvat sterke songs en een stel hybride jazz- en rockmuzikanten die de muziek perfect weten in te kleuren. Pieter-Jan De smet nam het album op met Roland Van Campenhout, Mirko Banovic, Teun Verbruggen en Frederik Segers. Wij spraken een tijdje geleden met PDJS over 'SIRENS'. Lees hier het interview.
meer info

Cydonia Barocca
zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei, diverse locaties Gentse binnenstad

Na de allereerste editie vorig jaar, duikt ook dit pinksterweekend opnieuw het barokfestiva Cydonia Barocca op. Bezieler Florian Heyerick ademt muziek van Bach, Telemann en Graupner en wil zijn passie overbrengen op zoveel mogelijk bezoekers van het festival. De muziek van de drie grootmeesters uit de Duitse barok komt op verschillende, verrassende locaties tot leven in Gent. Ook de altviool, de viola d’amore en de kweepeer spelen een hoofdrol in dit verhaal.
Cydonia Barocca 2018 verwacht u om samen de muziek van Bach, Telemann en Graupner te exploreren aan de hand van de altviool en de viola d'amore.
meer info

Door An Rosiers en Klaas Vandromme
VOOR ABONNEES