Julien Firmin lost doorwrocht debuutalbum op 1 juni op DOK

Foto: (c) Abdul Vahit

Gent - Muziek katapulteert naar andere oorden, tijden en mindsets. Extra verrassend, wanneer het gebeurt bij een splinternieuw album. Na enkele minuten Julien Firmin en zijn eerste titelloze solo album was het zover. We stonden opnieuw in de Vooruit in het jaar van de eeuwwisseling naar David Eugene Edwards van 16 Horsepower te luisteren.

Iets in ons zegt dat Gentenaar Michael De Busscher, de man achter het soloproject Julien Firmin, kan leven met deze vergelijking. We vroegen het hem dan ook gewoon zelf. “David Eugene Edwards is zeker een grote inspiratiebron geweest voor deze plaat. Ik vind hem een heel intrigerend figuur, hij maakt vaak onheilspellende, soms zelf ‘duivels’ klinkende muziek terwijl hij net heel gelovig is,” vertelt De Busscher.

Eén stem, zoveel mogelijkheden

De one man band voelt zich op zijn debuutplaat duidelijk goed als folkrocker, maar daar blijft het niet bij.  Er is erg hard gewroet op de songs en de zoektocht naar de juiste sound.

De stem van De Busscher is bijzonder krachtig, lijkt van diep op te borrelen. Maar ook heel gevarieerd. We horen huilende wolven, rauwe en ijle zanglijnen. Een echt volwaardig instrument. "Mijn stem is voor mij altijd al een onzeker punt geweest, ik hoor mezelf eigenlijk helemaal niet graag zingen. Daardoor had ik tijdens het mixen vaak de neiging om de vocalen veel te stil te zetten. Mijn nonkel die al jarenlang geluidsman is, heeft mij uiteindelijk kunnen overtuigen om mijn zang iets meer naar de voorgrond te duwen. Maar door de jaren heen heb ik altijd verschillende artiesten proberen imiteren, zo heb ik ook snel gemerkt dat ik mijn stem op verschillende manieren kan gebruiken. En daar heb ik dan ook gebruik van gemaakt."

Solo, of toch bijna

De plaat is een soloproject. De Busscher speelt in elk geval heel wat instrumenten. Was het echt totaal solo? "Ik heb zo goed als alles ingespeeld buiten de percussie. Drum was nochtans mijn eerste instrument, maar na enkele nummers zelf te hebben ingespeeld, merkte ik snel dat ik een ander perspectief nodig had op vlak van percussie. Ik stapte daarom naar een oude vriend met de vraag of hij de drums wou inspelen. Een weekend later stond alles erop. Op 3 nummers staat ook contrabas, die heb ik ook laten inspelen."

Zijn gitaarspel maakt van het album één stuwend geheel en heeft een hypnotiserende werking. Na het ambachtelijke harde werk, heeft dit project nu vooral veel speelmogelijkheden nodig. En die zijn in zicht.

Op 25 mei komt het album uit via het POW label en op 1 juni stelt Julien Firmin zich voor op DOK Gent. En hiervoor trommelt De Busscher versterking op. “Tot nu toe heb ik met dit project steeds solo opgetreden maar voor de nummers op deze plaat wou ik toch wat ondersteuning om ze live te brengen. Dus ik ben nu volop aan het repeteren met een band. De bedoeling van deze plaat is dan ook om ze zo veel mogelijk live te kunnen spelen, want dat is tenslotte wat ik het liefste doe.”

***

Meer info en tickets voor het concert op 1 juni op DOK Gent.
Extra info over Julien Firmin en zijn debuut op de website van het platenlabel POW of via facebook.

Door An Rosiers
VOOR ABONNEES