Acht tips om zeven avonden te vullen. Niets te klagen

Maarten Baas Foto: Frederiek Vande Velde

Gent - Televisiezenders beginnen al flink aan herhalingen en de zomer te denken. Niet zo de cultuurhuizen en cafés in Gent. Die halen nog voldoende muziek en ander cultuurverheffend materiaal in huis. Variatie troef, met de harde metalen van Monster Magnet die nog eens naar de Vooruit komen, Han Solo die met Monster Magnet gemeen heeft dat hij ook aan een razend tempo harde meningen uitspuwt. En voor wie liever overdag cultuur snuift is er de Nederlandse topkunstenaar Maarten Baas in het Design Museum. Lees, kies en beslis.

Monster Magnet

dinsdag 29 mei, Vooruit concertzaal, 19u30, 31 euro

De concertzaal van de Vooruit kan tegen een stootje, maar ze zal dinsdag haar stevigheid moeten bewijzen. Hun zanger mag dan al over de 60 zijn, maar die van Monster Magnet worden wel eens de godfathers van de stonerrock noemen. Een groep die thuishoort op Graspop, tussen de andere zware metalen, Met mindfucker bracht Monster Magnet recent hun elfde studioplaat uit. Een wervelwind aan pittige riffs en knallende drums, belooft organisator Democrazy. En bij Democrazy weten ze waar ze over praten.

Meer info

 

Citadelic, jazz & improvisatie festival
30 mei t.e.m. 3 juni, Citadelpark, gratis

Voor heel wat festivals is het momenteel online drummen om nog je kaartje voor je lievelingsdag te pakken te krijgen. Niet voor Citadelic. En dat heeft niets met de kwaliteit of sfeer van het Gentse festival rond jazz en improvisatie te maken . Integendeel. Een goed bewaard, gratis geheim onder de schaduwrijke, mooie bomen van het Citadelpark. Life is not a walk in the park. Maar deze week zijn er slechtere plekken te bedenken dan het Citadelpark. Of wat dacht u van Mauro Pawlowski, Karen Willems, Bruno Deneckere, Rodrigo Fuentealba, Paul Van Gijsegem, DJ Grazzhoppa en Osama Abdulrasol. We zijn ook benieuwd naar de liederen van Schubert, in een accordeonjasje door Ad Cominotto en zang van Pieter-Jan Desmet.
meer info en het programmaboekje

 

Julien Firmin

vrijdag 1 juni, DOK, 19u30 13 euro

Julien Firmin is de artiestennaam van Gentenaar Michael De Busscher.  Vertrekt vanuit folkrock maar reist door andere genres. Julien Firmin speelt zowel gitaar, tamboerijn en kickdrum, en dan nog tegelijk, wat ons doet denken aan One Man Band van Leo Sayer. Waarbij we niet beweren dat Julien Firmin ook klinkt als Leo Sayer.

Meer info

 

Slotfeest NEST

vrijdag 1 juni, 21 uur, 5 euro

Aan alle mooie liedjes komt een einde, en bij NEST wisten ze dat het om een tijdelijke invulling van de stadsbibliotheek aan de Zuid ging. Vrijdag sluit NEST de deuren met het dance event ASPHALT. Ruimtes die gebruikt worden: het gelijkvloers buiten, bar Wilson op de eerste verdieping en zaal MUS op de tweede. Gooi los die benen en armen. 

Meer info

 

Han Solo, Jubilee

vrijdag 1 en zaterdag 2 juni, Minard, 20 u, 

Han Solo wordt tien, en hij viert dat ook in de Minard. Twee dagen na elkaar zelfs. Laatste tickets, staat er bij de twee data vermeld op de Facebookpagina. U kan er dus maar beter vlug bij zijn als u er nog wil bij zijn, om te controleren of Han Solo nog zijn zelfde bandana en korte broek draagt. Coucke gaat er naar verluidt in JUBILEE tegen een sneltreinvaart tegenaan. En dat Han Solo een mening heeft, dat weten we.

Meer info


Het Collectief met Spectralisme
zaterdag 2 juni, 20u, Muziekcentrum De Bijloke

Klanken boven, zaterdag in de Bijloke. Enkele overrompelende werken op het programma, zoals bijvoorbeeld de titel van “Vortex Temporum” reeds verklapt. Niet te lang stilstaan bij de betekenis van dat spectralisme, enkel in de maalstroom van klanken stappen.
meer info

Poppies concert
zondag 3 juni, Sint-Pieterskerk en Sint-Pietersplein, 13u

Zondag doen soldaten, brancardiers, smeden en mannen en vrouwen in veldkeukens het gevoel van WOI herleven. Een echte re-enactment toont het publiek rond het Sint-Pietersplein hoe de Belgische soldaat leefde en werkte tijdens Den Grooten Oorlog. De Koninklijke Gentse Politieharmonie geeft diezelfde namiddag een concert in de Sint-Pieterskerk, daarna is er opnieuw tijd voor de re-enacters buiten op het plein.
meer info

Tentoonstelling Maarten Baas, Hide & Seek
nog tot 30 september 2018, Design Museum Gent

Een van de jonge Nederlandse ontwerpers, heeft zijn eerste grote solotentoonstelling beet in België. Baas is ook baas in zijn eigen designerswereld, want hij heeft lak aan tradities, patronen en verwachtingen. Verrassen doet hij zijn publiek in elk geval door theater, kunst, film en design met elkaar te combineren.

 

Meer info
 

Door An Rosiers