9 culturele shots om de week door te komen

Matt T Mahony Foto: Matt T Mahony

Gent - Naar jaarlijkse gewoonte staat in juni het cultuurvuur op een laag pitje. De examens zouden de studenten binnenhouden en we leggen misschien ook al een centje aan de kant voor de Gentse Feesten. In elk geval sprokkelden wij toch vrij gemakkelijk negen tips bij elkaar.

Yuko (TRY-OUT) + Pauwel De Meyer
maandag 11 juni, deuren 19.00u., DOK, gratis

De Gentse band Yuko bracht sinds 2008 vier albums uit. 10 jaar is lang genoeg om even over de schouder te kijken en te mijmeren over wat gepasseerd is. In het najaar brengt Yuko dan ook het album '10 Years Of Staring Back' uit. Op DOK kun je gratis én in avant-premièr zien hoe Yuko de 10 kaarsjes uitblaast. De support act zal verzorgd worden door Pauwel De Meyer. In 2016 bracht hij zijn nieuwe plaat, Having Fun, uit op het Antwerpse label Starman Records. 
meer info

Logos Robotorkest speelt Milonga
Donderdag 14 juni, 20u, Logos Foundation  

Een van de spectaculairste orkesten van Gent (and beyond!), het Logos Robotorkest, heeft een nieuwe voorstelling klaar. Aanvoerder Godfried-Willem Raes stoomde zijn muzikale robots klaar om tango’s, milonga’s en tangowalsen te spelen, terwijl verschillende koppels dansen. Tenzij de robots die avond natuurlijk beslissen om gewoon iets anders te doen. Spannend.
meer info

Dramafestival, Graduation 2018
Vrijdag 15 juni t.e.m. zondag 17 juni, diverse locaties

Afstuderen aan KASK, gebeurt ook met hoofdletter. De master studenten KASK DRAMA presenteren bijvoorbeeld een volledig weekend afstudeerwerk in Campo Nieuwpoort, de Minard Schouwburg, Vooruit Domzaal of Vooruit Café. Echt een weekend om het theatertalent van morgen te spotten.
meer info

Matt T Mahony Band - Live Album Recording Concert
zondag 17 juni, 21.00u., Café Missy Sippy, vrije bijdrage in hoed

Als Gentse bluesman mag een live-opname in Café Missy Sippy niet ontbreken in je discografie. Gitarist Matt T Mahony heeft dit begrepen en drukt zondagavond net voor zijn optreden op 'RECORD'. Matt T Mahony legt de lat hoog en legt het raakvlak van blues, jazz en impro bloot met scheurende gitaren, zinderende mondharmonica en stuwende drums en bolle bassen.

The Rieleman Family
zaterdag 16 juni, 20.30u., bij' De Vieze Gasten

The Rieleman Family is een Gentse all star band die zaterdag haar goed hart toont voor Tibet. Eduard, Gerardo, Josephine, Hermine en Joseph. Dat zijn de vijf gezinsleden en nakomelingen van Roots Rieleman, wiens voornaam meteen het muziekgenre waarin de dames en heren actief zijn, duidelijk maakt. De vijf hebben al jarenlang ervaring in soloprojecten, in gezamenlijke en afzonderlijke projecten. Je kan hen al gehoord en gezien hebben in The Broken Circle Breakdown, The Pink Flowers, Billy& Bloomfish. Om er maar enkele te noemen. Maar nu staan de vijf als één hechte familie op het podium: met cowboyhoed, puntlaarzen en bandana. En hun stem en instrumenten.
meer info

Curtis
zaterdag 16 juni, 22.00.u, Zaal Charlatan, gratis

Curtis is een Joy Division tributeband uit Gent. Ze spelen ongeveer alles tussen Warsaw en New Order. Op en top jaren tachtig dus. Zwarte kledij hoeft niet, maar mag. 
meer info

Klank’lig’concert in de abdij
Zondag 17 juni, 10.30u., Sint Baafsabdij

Een werkjaar of schooljaar te bruusk stoppen om in zomermodus te gaan, is geen goed idee. In de refter van de Sint Baafsabdij vindt u de perfecte oplossing voor een zachte overgang. Naar jaarlijkse gewoonte brengen Daniël Dutordoir en zijn medewerkers er een “klankenconcert”. Klanken en vibraties van Tibetaanse klankschalen, gong, trom, oceandrum, shrutibox, monochord vervoeren u continenten en oceanen ver. Helemaal gratis (maar een vrije bijdrage is zeker welkom).
meer info

At Home. Collectief bouwen en wonen
Nog tot 16 september, STAM

Het besef dat we in de toekomst niet meer zullen bouwen en wonen zoals vandaag, begint door te sijpelen. Hoe dat er allemaal kan uit zien, is nog niet voor iedereen duidelijk. STAM haalt nu de rondreizende expo “At Home. Collectief bouwen en wonen” naar Gent. Aan de hand van 21 knappe, buitenlandse voorbeeldprojecten kan u zich een beeld vormen van de vernieuwende oplossingen die collectief bouwen en wonen kan bieden.
meer info

Door An Rosiers en Klaas Vandromme