Cultuurkalender: Voor het paaseieren zoeken nog eens naar Pierke en Assepoester

Foto: if

Gent - Een mens zou denken dat iedereen met vakantie is en er dus niet veel te beleven valt. Verkeerd gedacht. De culturele agenda bulkt van de voorstellingen. En uiteraard is er extra aanbod voor de kinderen. Voor die paaseieren gaan zoeken, kunnen ze met ma en pa en oma en opa naar Pierke van Alijn of naar Assepoester. In NTGent gaat Orestes in Mosul in première, Jan De Wilde speelt twee keer voor een uitverkochte Minard, waar ook Xander De Rycke drie avonden volle zalen lokt met zijn nieuwe show.

Pierke van Alijn: Alle klokken groot en klein
Zaterdag 20 april, 14:30 u, Het Huis van Alijn


Normaal gezien bent u nu hopeloos te laat om tijdens de paasvakantie nog een voorstelling van Pierke mee te pakken. Maar kijk, het paaswonder is geschied want er zijn nog kaartjes. Ontdek met uw gefascineerde kleintjes waarom meester Grauw niet van Pasen houdt en dus zoveel mogelijk paasklokken steelt. Hij brengt zelfs de paashaas in gevaar. En in Gent wordt dan gewoon de hulp ingeschakeld van superhero … Pierke.
Meer info

Orestes in Mosul
Van woensdag 17 april tot 7 mei, NTGent, diverse prijzen

Regisseur Milo Rau ging ver voor Orestes in Mosul. Hij trok met een crew naar de stad waar IS huisde. En hij had daar zijn redenen voor. Ook daar wordt wraak met geweld beantwoord wat dan opnieuw leidt tot nieuwe wraak. Zoals in de Griekse drama’s. Rau liet er zijn acteurs aan de slag gaan met plaatselijke acteurs, en filmde er scènes die in de voorstelling verwerkt worden. Er wordt alvast een klein leger nationale en internationale pers verwacht op de première.
meer info
Sofia Rei & J.C. Maillard: ‘Ode to John Zorn
Woensdag 17 april, 20:15 u, Handelsbeurs

John Zorn komt (deze keer) niet zelf naar Gent. Maar u kan in de Handelsbeurs wel twee muzikanten zien die met heel veel liefde werken met materiaal van Zorn. De Argentijnse zangeres Sofia Rei kruiste het pad van de Franse multi-instrumentalist Jean-Christophe Maillard. Zorn vroeg zelf aan hen om zijn Masada-oevre te gebruiken. In dat Masada project creëerde hij spectaculaire linken tussen de Joodse muziek en freejazz.
Meer info

Pieter-Paul Devos 
Donderdag 18 april, Charlatan, 21 u, 5 en 8 en 15 en 18 euro (met EP)

Pieter-Paul Devos is bekend als frontman en brulboei van Raketkanon en Kapitein Korsakov. Hij stelde zaterdag tijdens Record Store Day zijn EP Citation needed voor. Daarin laathij  het gebrul en gedonder en woest gedrag thuis, maar bedient hij zich van akoestische gitaar en mondharmonica om zijn zieleroerselen naar buiten te brengen. Hij laat zich begeleiden door een aantal muzikanten, waaronder Maarten Flamand van The Antler King, en ook die doen het rustig aan.
meer info

Dag en nacht koers met Michel Wuyts en Geert Vandenbon
Donderdag 18 april, Minard, 20 u., 18 euro

Tussen eind 2012 en begin 2016 speelden Michel Wuyts en Geert Vandenbon meer dan vijftig voorstellingen van hun ‘Planeet Koers’. Ze speelden van De Panne tot in Sittard-Geleen in Nederland.

Tijd voor een volgende etappe dachten ze en sloegen de handen weer in elkaar voor een nieuwe creatie: ‘Dag & Nacht Koers’. Wuyts heeft een drukke koersweken achter de rug, maar gelukkig heeft hij, net als bij zijn commentaarfunctie voor de koers, ook hier een assistent mee.
meer info

Assepoester
Donderdag 18 tot en met zaterdag 20, Capitole, diverse uren en prijzen

Het gekende sprookje van Assepoester, maar dan in musicalvorm. Gebaseerd op het ware sprookje, maar met hier en daar een andere wending. Met Helle Vanderheyden deze keer niet in de rol van Sandy uit Grease, maar als Assepoester. Thomas Van Goethem speelt Prins Victorian in deze familievoorstelling met hier en daar een vleug humor.
meer info

Architelier: denk, droom, maak je stad
Vrijdag 19 april, 14u, STAM

Dat er in het Gentse Stadsmuseum STAM als eens te spelen valt, wist u al. Duizenden Gentenaars legden al eens wat blokjes op de Gentse (blokken)torens ter plekke. Deze vrijdag kan u met uw kinderen nog wat verder gaan. Hoe zou Gent eruit zien als jullie samen met vele anderen de stad kunnen herdenken. Sleutelwoorden, tekeningen, blokken en stempels zijn een eerste aanzet. En vooral luidop dromen en denken. Samen stad maken dus.
Meer info

Low Land Home
Vrijdag19 april, bij De Vieze Gasten, 20.30 u, 6 en 10 euro

Low Land Home is een relatief nieuwe groep, bevolkt door twee mannen en twee vrouwen, waarvan drie psychologen. Klinken heel internationaal, en hebben recent hun debuutplaat uit. Die kreeg de titel Out of my mond mee, en bij het beluisteren denkt een mens al eens aan de sound van The National. Heel graag beluisterd die plaat en dan ook heel benieuwd hoe dat live klinkt.
meer info

Tentoonstelling: Listen to Me - Sounds like Silence, Looks like Tinnitus
Nog tot 5 mei, van woensdag tot zondag (11:00 u tot 22:00 u), Zebrastraat

Het kunstproject Listen to Me start bij de hersengeluiden die bijna 1 op 5 personen ervaart. Het geluid van elke dag zit overal, ook in onszelf. Deze expo met onder meer werken van John Cage Trust, Joris Blackaert en Einstürzende Neubauten raakt ook aan stilte en leegte.  Aan internationale en lokale kunstenaars uit diverse disciplines werd gevraagd om werk te maken geïnspireerd door of met tinnitus(geluid). Een op zijn minst opvallend uitgangspunt voor een expo.
Meer info

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere
AANGERADEN
Meest recent