Een zomerse cultuurcocktail van 12 tips geserveerd met ijsblokjes én parasol

Foto: Steven Hendrix

Gent - Het valt op. Het zwaartepunt ligt deze week op donderdag. We selecteerden voor die avond maar liefst zes evenementen zodat je -just in time- je culturele inenting voor de zomer haalt.

Andrew Bird
Maandag 17 juni, 20.15 u., Handelsbeurs

We herinnerden ons zelf niet meer hoe we de Amerikaanse violist en multi-instrumentalist Andrew Bird leerden kennen, maar dank zij dokter Google vonden we het antwoord heel snel: de man kwam in 2009 naar de Vooruit en onze recensent Stijn Geldof was daar toen zo lovend over, dat wij, op basis van die recensie, meteen de plaat Noble Beast gingen kopen. 10 jaar later schuiven wij die plaat nog regelmatig in de CD-lader. Hij heet Bird, en hij kan dan ook nog eens zo goed fluiten als een vogel. Daarbovenop zingt hij en speelt hij viool, xylofoon en vormt hij op die manier een eenmansorkest. Bird presenteert in de Handelsbeurs zijn nieuwe plaat My Finest Work Yet.
meer info

Half a Century Tour met Nils De Caster, Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt
woensdag 19 juni, 20.30 u, Bij’ De Vieze Gasten

Voor de eerlijkste muziek die u deze week kan vinden in Gent, rept u zich woensdag best naar de Haspelstraat. Wie Nils De Caster, Bruno Deneckere & Kathleen Vandenhoudt al samen aan het werk zag, komt meestal terug. En doet dan in het diepst van zijn of haar gedachten mee vanuit de zaal. Deze muzikale, huilende wolven vormen een roedel die al decennia stand houdt. De oerkracht van muziek heeft niet veel bilboards, toeters en bellen nodig. Een Half a Century Tour van dit trio will do.
meer info


Jim Cole + Romanie
donderdag 20 juni, 20.00 u., Charlatan

Funky Jimmy Cole is al sinds 1995 muzikaal actief en brengt vuurt naar goeie gewoonte een nieuwe plaat op het publiek af in de Charlatan. De ex-finalist finalist van The Voice Vlaanderen is een grote fan van Prince dat sluipt wel eens in zijn setlist. 
Hij schreef en producete in 2018 een tiental songs met als werktitel MNPLS, waarvan er 5 dit voorjaar het levenslicht zagen. Romanie (singer songwriter) uit het Gentse speelt met haar gitaar en zang een half uurtje songs.
meer info

Sumi@Monterey-Footprints
Donderdag 20 juni, 20.00 u., Citadelpark, gratis

Zomer, dus slaan Footprints en Monterey de muzikale handen in elkaar, en programmeren ze, één keer per maand, volledig gratis, een concert waarbij ze een belofte uit het Belgische jazzlandschap de kans geven zich aan het publiek voor te stellen. SUMI mag de spits afbijten. SUMI, dat zijn Cyriel Vandenabeele (Okkupeerder, Kosmo Sound), Mattias Geernaert (Kosmo Sound) en Elias Devoldere (Nordmann, Hypochristmutreefuzz, HAST). Jonge kerels met een grote muzikale honger en dus bovenop hun bestaande groepen, ook nog een nieuwe vormen. 
meer info

Allez, Chantez! met Sioen
donderdag 20 juni, 20.00 u., Handelsbeurs, eenmalig betalend (benefiet)

Frederik Sioen is op donderdag 20 juni gastzanger op de benefieteditie van Allez, Chantez! in de Handelsbeurs. Allez, Chantez! is het gratis samenzangproject dat goed vier jaar geleden in de Parnassuskerk van start ging en wegens groot succes moest verhuizen naar de Handelsbeurs op de Kouter. Annelore Camps van Allez, Chantez!: "De maandelijkse sessies van Allez, Chantez! die we zelf organiseren zijn en blijven gratis, al vinden we het natuurlijk fijn dat mensen een vrije bijdrage geven. Maar om het allemaal leefbaar te houden organiseren we één keer per jaar een 'betalende' versie. Donderdag 20 juni is dat er zo een, en als extraatje krijgen we versterking van Frederik Sioen: die zal voor een aantal nummers onze vaste pianist vervangen en ook samen met mij voorzingen" aldus Annelore Camps. "Met de opbrengst van de benefietsessie betalen we de werkingskosten van de Gentse zangwerking voor het komende zangseizoen: auteursrechten, vergoeding van de zangcoaches" vult Annelore Camps nog aan. 
meer info

Ivy Falls
donderdag 20 juni, 22.00 u., XYZ Lounge Zebrastraat, gratis

Ivy Falls is de band van Fien Deman. Na hier en daar onder de vleugels van andere groepen te spelen sprong ze twee jaar terug in het diepe. Voor Ivy Falls laat de Gentse zangeres zich omringen door Trui Amerlinck (Tsar B), Xavier De Clercq (Sleepers’ Reign) en Simon Raman (Steiger). In de herfst van 2019 komt er een tweede EP uit, opnieuw op Unday Records. De net gereleasde track City is een voorloper van deze EP. De pastelroze sfeer krijgt een laagje gebroken wit, om zo het minimalistische karakter van de sound, look en feel van Ivy Falls te accentueren.
meer info

Gregor Terror and the Calypso Gigolos
donderdag 20 juni, 21.00 u., Café Missy Sippy, gratis

Bij het warme aanstormende weer gaan de calippo's vlotjes over de toonbank. Niet te verwarren met calypso, de caraïbische muziekstijl die ook niet weg te denken is bij zwoel weer. Gregor 'Terror' Engelen omringt zich met leden van the Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Internationals, Den Ambrassband, Shakara United, Kajhem Orkestra, Lokomotiv, !Bizarorama!. In Café Missy Sippy start de zomer een dagje vroeger.


Luiz Marquez Trio met Eduardo Vega en Kari Antila
donderdag 20 juni, 21.00 u., Huis Van Alijn, gratis

In deze wekelijkse cultuurkalender maken we er af en toe een punt van u naar iets te sturen waarvan u in eerste instantie denkt: waar moet ik dit van kennen? Waarom zou ik daar naartoe gaan? Waarbij u een drempel over moet en de blik moet willen verruimen. Het Luiz Marquez Trio is er zo eentje. Als trio hoorden en zagen we hen nog nooit spelen, maar Luiz Marquez zagen en hoorden we wel al vaak. En dat is voor ons een garantie om u dit concert te durven aanbevelen. En zelf ook te gaan. Marquez is componist en leider van de muzikale Mezcalbeweging. Die is geïnspireerd is op de kracht van de natuur en situeert zich in de branche van de etnojazz. Het klankrepertorium is gebaseerd op een versmelting van etnische wortels. Ze maakt gebruik van verschillende autochtone instrumenten, zoals schildpadschilden, zeeslakkenhuizen, ocarina’s en een hele waaier van fluiten. Het Luiz Marquez trio brengt ‘ROOTS’, een versmelting van etnische roots met blues. Over blues gesproken, wie een beetje thuis is in de Gentse blueswereld kan Luiz Marquez kennen van concerten met ander anderen Bruno Deneckere, The Infamous  Roots Rielemans Family Orchestra,  HT Roberts.
meer info

Mauro Pawlowski + Echo Beatty
vrijdag 21 juni, deuren 19.30 u., DOK

Mauro Pawlowski kennen we allemaal van Evil Superstars, Hitsville Drunks, Gruppo Di Pawlowski, Mauro & The Grooms of van één van zijn andere (ruwe schatting: een 30-tal) projecten. Na vele omzwervingen belandt hij in 2004 bij dEUS, maar die periode is sinds vorig jaar ook al weer afgesloten. Als Maurits Pauwels bracht hij recent de prachtige single “Zeven Lijken In Brussel-Noord” uit.  Op DOK brengt hij 'The Best Of Mauro Pawlowski'.


meer info

De Kortste Nacht : ‘Gamelan Voices’
zaterdag 22 juni, 21.00 u.  Handelsbeurs

Wie in de mallemolen van zijn agenda vergeet hoe het zit met de seizoenen, wordt geholpen door deze kalender én door de Handelsbeurs. Want ook dit jaar organiseert Handelsbeurs opnieuw tijdens de zomerzonnewende een muzikaal feest. De kortste nacht smeekt om heidense pret. En dat lukt nog beter terwijl u wegzweeft op de ambient van Gamelan Voices. Heerlijk om even het ‘vermoedelijke’ einde van het event mee te geven: 05u30. Vergeet daarna niet te passeren bij de bakker voor de allereerste pistolets van de dag. 
meer info

Midzomer in de Abdij met o.m. Picea Orientalis
zaterdag 22 juni, 20.00 u., Sint-Baafsabdij (De Centrale, samen met Historische Huizen Gent en Buren van de Abdij)

En het wordt drummen op deze langste dag/kortste nacht, want ook in de mooie Sint-Baafsabdij vieren muzikanten het keren van het licht. Er is muziek uit Taiwan met Sangpuy die o.m. zijn neusfluit, een mondharp en Wouter Vandenabeele en de Senagalese Bao Sissoko op kora meebrengt. Daarna legt de Syrische violist en componist Shalan Alhamwy de lange dag neer met zijn divers strijkensemble.
meer info

Danika’s Drawings
permanente tentoonstelling in De wereld van Kina: de Tuin

Door de ogen van anderen mogen kijken, leidt vaak tot verrassingen. En deze keer kan u de Tuin van Kina herontdekken door mee te kijken met illustrator Danika Kersten. Ze bezocht een heel jaar lang deze wonderlijke plek en schilderde 40 aquarellen doorheen alle seizoenen. Vanaf nu krijgen bezoekers van de Tuin ook de schilderijen van Danika te zien. Gun uzelf een zenmomentje tussen natuur en doek. Of natuurdoek. Of doeknatuur.
meer info

Door An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme