Flat Earth Society viert 20ste verjaardag tussen scheet en foxtrot

Gent - Het onnavolgbare orkest Flat Earth Society (FES) vierde het afgelopen jaar grondig en genereus haar twintigste verjaardag. En daar horen natuurlijk ook de mooie dingen uit het verleden bij. Daarom hernam FES één van haar kleppers uit 2005, De Oesterprinses. Zaterdag bracht FES deze slapstick soundtrack bij de Duitse film ‘De Oesterprinses’ tweemaal in de Handelsbeurs. In de namiddag speciaal voor kinderen en frisse volwassenen met een workshop ‘Slapstick voor Beginners’, ’s Avonds nog eens voor volwassenen. Het werd een FESsig feest tussen scheet en foxtrot.

De film ‘De Oesterprinses’ dateert al van 1919 maar is allerminst een stoffige bedoening. Daar heeft de ironische humor van de cineast Ernst Lubitsch veel mee te maken. Net door die ironie vonden Peter Vermeersch en co van FES een vlotte ingang in de film van een eeuw oud. De Oesterprinses schetst de hilarische partnerzoektocht van de dochter van een steenrijke oesterkoning.

Muziek als fluo marker

De soundtrack van FES voedt de film. Af en toe duiken wat synchrone geluiden op zoals een deurbel, een slag in het gezicht of … scheten (hoeveel muzikanten krijgen dit voorrecht?). Maar meer dan een geluidsband is de soundtrack een echte fluo markeerstift op de film. Wat al grappig of ontluisterend is, wordt het nog veel meer door de muziek. De reacties in de zaal waren dan ook tekenend. Er werd geschaterd en de film vloog voorbij.

Een heerlijk absurd voorbeeld was de foxtrot epidemie die uitbreekt op het huwelijksfeest.
 

De zotte dansbeelden kregen knetterende blazers die de danspasjes van het scherm deden spatten.
 

Continenten doorkruisen

De bende van Peter Vermeersch, met onder meer Wim Segers (vibrafoon), Berlinde Deman (bastuba), Bart Maris (trompet), Benjamin Boutreur (altsax), Teun Verbruggen (drums) en Michel Mast (tenorsax) doorkruiste al verschillende continenten met deze en andere voorstellingen.  Het absurde FES universum blijft voor de muzikanten en voor de fans een aangenaam vliegend tapijt boven deze ‘platte wereld’.

Door An Rosiers