Muziek ‘vinden’ blijft een geschenk voor Myrddin

Foto: (c) Myrddin

Gent - Myrddin, de flamencotelg uit de muzikale familie de Cauter, droomt er al twintig jaar van. En nu is het zover. Op 14 februari komt ‘Myfyrio (Monstruos y duendes vol.1)’ uit, de eerst plaat van een vierluik met zijn solo-oeuvre. Hij koos een bijzondere Gentse locatie voor het release concert. Op zondag 16 februari vult hij namelijk twee keer het Gravensteen. Heel wat redenen voor een gesprek met de gitaarvirtuoos.

Op een bankje in de Plantentuin bevonden we ons vlakbij de grote Van Eyck expo in het MSK. Maar wij hadden een afspraak met een andere Vlaamse meester, Myrddin. Eentje die nog onder ons is. Het werd een eerlijk en gepassioneerd gesprek, met ruimte voor stilte en vogels. Na jaren hard werken, creëerde Myrddin zijn eigen muzikaal flamenco-universum. Hij trad in het verleden met tal van muzikanten als Jef Neve of Gabriel Rios op. Maar nu breekt een nieuwe periode voor hem aan.

Opnames in Cordoba

Een muzikant die een album lost op de wereld is meestal trots. Maar de manier waarop Myrddin praat over dit nieuwe project klinkt als verlossing en verzuchting. “Het was deze keer echt heel speciaal. Zo ontzettend lang over gedroomd. Vorig jaar heb ik al mijn solo werk opgenomen in het Spaanse Cordoba, in een goede studio. Het is muziek die ik al jarenlang aan het verzamelen ben. Dat materiaal breng ik nu over een periode van twee jaar uit, om het half jaar een album, ” vertelt hij glimlachend.

Totaalproject

Wie het muzikale parcours van Myrddin kent, is niet verbaasd dat het opgenomen materiaal niet op vier albums raakt. “Sowieso moet ik zwaar wikken en wegen. Maar ik ben zo blij dat de muziek nu echt volledig klinkt zoals ik het wou. Mensen zeggen me al jaren dat ze me zo graag solo bezig horen. En nu kan ik dat op vier platen tonen.” Dat dit project door zijn aderen loopt is een understatement. Hij ontwierp en tekende zelfs verschillende unieke platenhoezen met een boom.

De sound van het Gravensteen

Dan moest zeker ook de locatie voor de releaseconcerten kloppen. “De akoestiek in onze Belgische concertzalen is slecht. Dankzij een samenwerking met Dick Van der Harst in het Gravensteen enkele jaren geleden, ontdekte ik hoe goed de akoestiek er in sommige ruimtes kan zijn.” Voor het releaseconcert brengt Myrddin trouwens Nino De Los Reyes mee, die onlangs nog een Grammy (Best Latin Jazz Album) in de wacht sleepte voor zijn samenwerking met Chick Corea & The Spanish Heart Band.

Moeilijk live te evenaren, al weet je nooit, zijn de vogelgeluiden bij de intro van ‘Omerine’, het openingsnummer van Myfyrio. Een keuze die werkt. De vogels trekken de luisteraar in een andere wereld. “Ik denk dat mensen soms niet klaar zijn om iets te laten binnenkomen. Na de waan van de dag moeten we soms wat tot rust komen, waarna de muziek beter haar weg vindt.” Ondertussen onderstreepten de vogels uit de Plantentuin deze stelling.

Bezorgd om de natuur

De muzikant is bezorgd. “Ik heb drie dochters, die zijn zot van de natuur. Vandaar ook de vogels in het begin van mijn album. Of de boom of de cover. Maar het gaat zo slecht met die natuur. Eigenlijk wilde ik naar aanleiding van dit album graag iets doen voor het Congolese bosproject van de mensen achter Faja Lobi.  Maar het was te hectisch, en soms ben ik ook wat lui. Dus deze keer is het er nog niet van gekomen. Misschien na dit interview.” Bij deze is de hint gegeven.

Graven in een mijn

Myrddin is niet alleen een begenadigd muzikant, hij componeert ook zelf zijn muziek. En dat beschrijft hij als een poëtisch en mystiek proces. Het woord componeren gebruikt hij niet. “Muziek kunnen ‘vinden’, is iets onbeschrijfelijk. Een geschenk voor de rest van mijn leven. Ik kan ook niet uitleggen vanwaar het komt. In elk geval van erg diep. Het is op reis gaan in mezelf. En dat is niet vanzelfsprekend, na al die jaren spelen.” Hij benadrukt zijn woorden, in het volle besef van hoeveel deze zoektocht voor hem betekent. “Toch blijven zoeken en iets vinden dat je verrast. Alsof je graaft in een mijn. Muziek vinden, maakt me gelukkig. Maar omgekeerd kan ik me heel slecht voelen als er niets komt. Dan moet je vertrouwen hebben en verder doen. Niet lui worden. Geestelijke inspanning is zo belangrijk.”

 


Stilte is essentieel

“Welke dingen me helpen bij die zoektocht? Proberen ontspannen te zijn. Het leven is niet altijd makkelijk, maar er moet een zekere mate van geluk zijn om ‘schone’ muziek te kunnen maken. En volledige stilte is ook essentieel. Voor alles eigenlijk. In een familiehuisje in de Franse bergen zit ik af en toe in het niets. Geen buren, geen lawaai. En daar kan ik mijn gitaar ‘naturel’ terugvinden.”

Die stilte weeft hij doorheen Myfirio. Hoe breed de stroom aan noten soms ook is die sommige flamencogolven nodig hebben, zijn momenten waarop hij die grote golven neerlegt en open vragen stelt, zijn sterk. Zoals op het einde van ‘Peteneras’.

Muziek of de straat

‘Myfyrio’ is een intense én intieme plaat van een wroetend en zoekend kunstenaar. Met het eerste album van zijn vierluik kan Myrddin terugkijken op zijn levensnoodzakelijke muzikale reis.
“Soms denk ik dat ik niet van deze wereld was, tot mijn 25ste. Heel mijn kindertijd heb ik gedroomd. Ik was met niets mee, school was een ramp, ik werd gepest. Mijn muziek moest komen, maar had tijd nodig. Virtuositeit op zich streef ik niet na. Ik ben virtuoos geworden door te zoeken. Jarenlang. Ik moest gewoon muzikant worden, anders was ik 100 % zeker op straat terecht gekomen.”

***

Prakisch:
Het album “Monstruos Y Duendes Vol. 1: Myfyrio” (cd en vynil) van Myrddin komt uit op 14 februari.
Myrddin speelt onder meer op 16 februari in het Gravensteen in Gent (meer info via deze website) en speelt 23 mei nog op het flamencofestival in Gent. 
Meer info

Door An Rosiers