Myrddin presenteert nieuw album ‘Myfyrio’ in het Gravensteen

Foto: (c) Gunter Vanderbeken

Gent - Terwijl storm Dennis uitraasde, gaf Myrddin zondagavond in het Gravensteen twee releaseconcerten voor zijn album ‘Myfyrio (Monstruos y duendes vol. 1)’. Niet alleen het turbulente tijdstip en de spectaculaire locatie zetten deze lancering in de verf. Ook zijn gast, sterdanser Nino de los Reyes, vormde een grote strik op zijn nagelnieuwe album.

De schaduw van Myrddin op de enorme stenen muur in de Joan Vandenhoutezaal, was niet zomaar een schaduw. Ze stond voor het lange parcours dat de kunstenaar aflegde om tot dit album te komen. Hierover vertelde Myrddin eerder gepassioneerd tijdens een interview aan deze krant.  Na twee decennia muziek ‘vinden’, nam hij alles in één ruk op in het Spaanse Cordoba. Genoeg materiaal voor zeker vier platen. De eerste worp van dit vierluik, ‘Myfyrio (Monstruos y duendes vol. 1)’ is nu klaar voor het publiek.

Grote voorgangers

Maar de schaduwbeelden achter hem herinnerden ook aan de rijke flamencogeschiedenis en grote muzikale namen die de paden effenden. Toch zit Myrddin niet in hun schaduw en vond hij zijn eigen muzikale taal. Hoe alles met alles geconnecteerd is, bleek op vele manieren zondagavond. Zo nodigde Myrddin voor zijn releaseconcerten de innemende danser Nino de los Reyes uit, die samen met pianist Chick Corea en andere muzikanten de Spanish Heart Band vormen en begin dit jaar een Grammy Award wonnen voor ‘Best Latin Jazz Album’. Corea is de man die nog samenwerkte met … de Spaanse flamenco reus Paco de Lucia.

Hagel en zwaan

In een fractie van een seconde transformeerde Nino de los Reyes van een kletterende hagelstorm in een statige zwaan. Of omgekeerd. ‘Noem hem geen danser,’ benadrukte Myrddin eerder, ‘wel een kunstenaar’. Hij bracht extra poëzie in de sowieso al beeldrijke taal van Myrddin. Het was ook fascinerend om te zien hoe anders spel en mimiek van Myrddin waren tijdens de interactie met de los Reyes. Enorm geconcentreerd en duidelijk ook genietend van het samen creëren.

Hoe meer stilte, hoe expressiever

Myrddin plukte rijkelijk uit de nummers van zijn nieuwe plaat. Hierbij viel op dat hoe meer stilte en ruimte hij toeliet, hoe sterker en expressiever sommige van zijn stukken, zoals ‘Peteneras’, werden. Stilte vormt een belangrijke kracht voor Myrddin en vloekt niet met de soms immense notenstroom die hij uit zijn gitaren laat vloeien. Zijn persoonlijke en intense zoektocht deelt hij nu in vier afleveringen met het publiek. Het eerste deel ‘Myfyrio (Monstruos y duendes vol. 1)’ kleefde na enkele luisterbeurten al in onze oren en doet uitkijken naar de volgende afleveringen. En daar is geen sappige cliffhanger voor nodig. De bezieling van Myrddin doet het werk.

***

Meer info over Myrddin, zijn nieuw album ‘Myfyrio (Monstruos y duendes vol. 1)’ en volgende concertdata.

Door An Rosiers, foto's Gunter Vanderbeken