Bowlingclub Berkerijs blaast 40 kaarsjes uit

40 jaar Bowling Berkerijs: Ivan neemt de herinneringsakte in ontvangst Foto: Conny Justé

Keerbergen - Aangezien Bowlingclub Berkerijs in 1975 werd opgericht, mag de club dit jaar 40 kaarsjes uitblazen. Ivan Van Eyken blikt terug op de voorbije 40 jaar van deze familie-club.

In 1975 openden Corneel Van Eyken en Julia Van den Broeck bowlingcenter Berkerijs. Het center kende toen 4
bowlingbanen en werkte nog met touwtjes. Het had zelfs niet veel gescheeld of het center was er nooit gekomen. 'Mijn ouders hadden oorspronkelijk het idee om bovenop de bestaande binnenhuisinrichtingszaak appartementen te bouwen', vertelt Ivan naar aanleiding van de viering van de club. 'Een oom van mijn vader kwam echter met het idee een bowling op te starten.' En zo zag Bowling Berkerijs het daglicht. Meteen van bij het begin werd ook gestart met een club voor spelers die graag in competitieverband wilden spelen. En dit allemaal met succes zo bleek. Al snel kwamen er 2 bowlingbanen bij. Beneden werd vervolgens een
feestzaal ingericht waar men kon trouwen en feesten, en waar de jeugd ook voor fuiven terecht kon.

Alhoewel Ivan, de huidige uitbater en zoon van Corneel en Julia, slechts 9 jaar was wanneer zijn ouders de zaak opstarten, had
hij van in begin de microbe te pakken. Op zijn 12de speelde hij voor de eerste maal in een andere bowlingclub en nam hij deel aan de jeugdkampioenschappen. Hij had totaal geen benul hoe goed de tegenstand was en werd tot zijn grote verbazing kampioen van België bij de jeugd! Een lange nationale en internationale carrière volgde. Ook zijn broer Sven, die 5 jaar jonger was, kreeg de smaak te pakken en had misschien zelfs nog meer talent. Beiden behaalden ze heel wat nationale en internationale successen, Sven won op 17-jarige leeftijd zelfs een groot tornooi, waarbij hij onder meer een auto won. Hij had echter nog geen rijbewijs.
Verschillende malen werden ze individueel Belgisch kampioen maar ook in teamverband werden ze meermaals kampioen in de hoogste klasse. De club behoort nog steeds tot de top van België. Bovendien behaalden ze ook op internationaal vlak tal van successen. Zo werden ze allebei vice Europees kampioen en wonnen ze  gouden medailles met het Belgisch team. De club haalde ook verschillende keren de Beker van België naar Keerbergen. 

14 jaar geleden gingen Corneel en Julia op pensioen en gaven ze de fakkel door aan zoon Sven. Bowling zat nog steeds in de lift en Sven richtte nog eens 4 banen extra op zodat het Keerbergse center aan een totaal van 14 volautomatische bowling banen kwam. Deze werden ook uitgerust met automatische scoretelling en bumpers zodat de allerkleinsten (vanaf 3 jaar) ook konden meespelen.

Op 25 september 2010 kwam Sven echter tragisch om het leven in een verkeersongeval. De ganse bowlingwereld was geschokt.
De beslissing van Ivan en zijn echtgenote om het bowlingcenter verder te zetten was snel genomen en het verder zetten van het levenswerk van ouders en broer werd hun levensdoel.

De club telt momenteel een 140 leden, in totaal spelen er 14 teams in competitieverband. Ook nationaal spelen er 5 teams, met in totaal 40 spelers, waarbij men terecht kan stellen dat de club ook na 40 jaar vol leven zit.

Door cjt
VOOR ABONNEES