Xander De Rycke over spacecake in Vooruit

© Live Comedy

Het Lacht Comedy Festival in de Vooruit heeft naar jaarlijkse gewoonte een ijzersterke affiche. Een van de sterkhouders op die affiche is Xander De Rycke, Oost-Vlaming in hart en nieren en niet meer weg te denken op de Gentse Feesten. Zaterdag 16 juli, vanavond dus, met een try-out van zijn nieuwste show, maandagavond voor de opname van zijn 'wereldberoemde' podcast Mosselen 0130.

Cédric Maes

Meer Oost-Vlaming zijn dan Xander De Rycke is, het is weinigen gegeven. Meteen een van de hoofdredenen waarom Xander zo vaak in Gent op een podium te zien is. "Gent is het middelpunt van Oost-Vlaanderen en zit vol jonge mensen", zegt Xander. "Mijn doelpubliek dus, zowel voor mijn shows als voor de podcast. Voor de rest is Gent gewoon een wijze stad."

Maandagavond strijken De Rycke en zijn vrienden neer op het podium van de Balzaal van de Vooruit. Géén comedyshow, wél de opname van een podcast. "Mensen die op een comedyshow hopen, zijn er aan voor de moeite", is een vaak gehoorde uitspraak van De Rycke aan het begin van de podcast. Voor wie het concept niet kent: De Rycke en enkele vrienden zetten zich achter een paar micro's en vertellen wat ze zoal uitgespookt hebben de afgelopen dagen of weken. Geloof het of niet: absurde gesprekken en hilariteit alom.

Spacecake

Na de succesvolle editie van vorig jaar op de Gentse Feesten, waar Lieven Scheire en Jonas Geirnaert te gast waren, zijn de verwachtingen voor dit jaar hoog. "Bij elke live-opname van de podcast die we doen, worden de verwachtingen hoger", zegt De Rycke. "Maar we zijn er klaar voor. Maandag is Jelle De Beule onze special guest, en ook Johnny Trash komt een liedje spelen uit zijn nieuwe album."

De Rycke licht ook al een tipje van de sluier over de inhoud van de podcast. "Met het 'Rad der Hypothese' (een door Xander uitgevonden spel waarbij de deelnemers zich uit een absurde situatie moeten praten, nvdr.) zitten we al goed denk ik. Ik ben benieuwd hoe Jelle daar zal op reageren. En we hebben natuurlijk een paar verhalen achter de hand. Ik heb onlangs spacecake gegeten, en daar valt redelijk wat over te vertellen ..."

Wie er maandagavond bij wil zijn, kan nog tickets kopen op de website van het Lacht Comedy Festival. "Elk jaar beslissen de mensen blijkbaar later en later wat ze die avond zelf willen zien", zegt De Rycke. "Er zijn nog een paar plaatsen over maandag, maar ik ben er gerust in dat er volk zal zijn", klinkt het tevreden.

Dat Xander De Rycke een van de kleppers van het festival in de Vooruit is, staat vast. Maar hij is niet de enige. Urbanus en De Fanfaar, Joost Van Hyfte en Jan Jaap van der Wal zijn maar enkele van de andere toppers die u de komende week nog aan het werk kan zien.

Het volledige programma en meer info vind u op de website van het Lacht Comedy Festival.

Aangeboden door onze partners