Middelkerke twee dagen 'Glabbeek aan Zee'

Middelkerke - De inwoners van Glabbeek waren het voorbije weekend uitgenodigd in zustergemeente Middelkerke en dat viel bij hen best in de smaak. Er werd eveneens een hulde gebracht aan het monument van een soldaat uit Westende die sneuvelde in de regio Glabbeek.

De gemeente Glabbeek organiseerde een busreis naar de kustgemeente, waar alle inwoners aan konden deelnemen. Niet minder dan 150 inwoners van Glabbeek kwamen op zondagochtend met bussen aan in Middelkerke Na hun aankomst konden ze genieten van een aperitiefconcert aangeboden door de zustergemeente aan zee en in de namiddag kon iedereen genieten van een vrije namiddag. De reacties van de inwoners van Glabbeek waren enorm positief. Ook de ploeg van 'Glabbeek fietst tegen Kanker' legd zaterdag een gesponsorde fietstocht van ruim 190 km af naar Middelkerke. Tijdens het voorbije weekend zakten bijna 200 inwoners af naar zustergemeente Middelkerke.

Hulde aan monument soldaat

De datum van het bezoek bleek niet toevallig gekozen, want het was namelijk 105 jaar geleden dat er heel wat slachtoffers in Glabbeek en de regio vielen bij de start van WO I. Op 18 augustus 1914 was de 21-jarige soldaat Jeroom Hendrik Roye afkomstig uit Westende één van de dertig militaire slachtoffers die omkwam bij de verdediging van Bunsbeek. Soldaat Roye was metselaar en nam in 1912 dienst in het Belgische leger. Als soldaat 2 klasse diende hij bij het Belgische 22ste linieregiment dat naar de regio Glabbeek werd gestuurd bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Hij werd aanvankelijk begraven in het massagraf onder de Grote Linde in de Lindestraat in Bunsbeek en in 1916 kreeg hij een apart graf op het militair kerkhof van Sint-Margriete-Houtem. Zijn naam staat ook op het WO I herdenkingsmonument in Westende. Op de symbolische dag, 105 jaar later, legden de burgemeesters Jean-Marie Dedecker en Peter Reekmans, beiden Lijst Dedecker, samen met delegaties van de gemeentebesturen van Middelkerke en Glabbeek bloemen neer aan het oorlogsmonument in Westende ter nagedachtenis van soldaat Jeroom Roye en al zijn strijdmakkers die de inwoners van Glabbeek kwamen verdedigen. "Elkaar beschermen in tijden van nood vormt een mooie basis voor een intense vriendschap tussen twee gemeenten", klonk het bij de burgemeesters.

 

 

Door Dany Van Loo
AANGERADEN