Rillaar krijgt schakelzorgcentrum voor ziekenhuisverlaters

WZC Sint-Jozef krijgt extra functie Foto: dvg

Aarschot - Eerstelijnszone Demerland maakt werk van schakelzorgcentrum in Rillaar. In de leegstaande vleugel van Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef in Rillaar wordt een schakelzorgcentrum geïnstalleerd.

De zes gemeenten van Eerstelijnszone Demerland - Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge - zijn volop bezig met de inrichting van een schakelzorgcentrum in de leegstaande vleugel van Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef in Rillaar. Het schakelcentrum wordt ingezet als de coronapandemie nog verder uitbreidt.

De werking van het schakelzorgcentrum zal volledig gescheiden worden van het woonzorgcentrum. Er worden andere in- en uitgangen voorzien en er zal geen personeel in beide centra werken. Momenteel is de uitrol van het schakelzorgcentrum in handen van de noodplanningscoördinatoren van de stad Aarschot en de stad Diest. In een volgende fase zullen ze samen met de coördinator van de medische en welzijnscluster de aansturing van het schakelzorgcentrum verderzetten.

Opvang ziekenhuisverlaters
Een schakelzorgcentrum dient als een capaciteitsbuffer, een tijdelijke oplossing die achter de hand wordt gehouden in deze coronatijden. Bij een dreigende overbelasting van de ziekenhuizen vangt een schakelzorgcentrum patiënten met een relatief beperkte zorgnood (dus geen intensieve zorgen) op. Het gaat hier om patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten, maar te veel zorg nodig hebben om al naar huis terug te kunnen. 

Opvangreserve
Ook kunnen hier patiënten worden opgevangen die vanuit de triageposten van ELZ Demerland worden doorverwezen. Een verblijf in een schakelzorgcentrum is dus enkel mogelijk na doorverwijzing door een ziekenhuis of triagepost. 

Door Dirk Van de gaer
AANGERADEN