Overrompeling voor Street Food Bazaar in Vooruit

GENT - Voor 19 euro serveert Street Food Bazaar vandaag nog vijf zogenaamde streetfoodgerechten uit vijf verschillende landen. Street Food Bazaar is een initiatief van Vooruit, in samenwerking met Eetavontuur, de Gentse kookstudio die in hun pand in Dok Noord allerlei foodworkshops geven. Eetavontuur verhuisde een deel van hun materiaal voor twee dagen naar het café en terras van Vooruit. Zaterdag stonden er tussen 18 en 20u30 alvast aan alle standen _ vooral die van de Vietnamese noedelsoep _ lange wachtrijen, maar de service verliep vlot. Wie vandaag wil gaan, kan dat nog van 11 tot 17 uur. Naast streefood, zijn er ook workshops, lezingen, rondleidingen, en cinema over food.

Eetavontuur serveert vijf gerechten (telkens met een veggie-versie): Uit Laos is er Som Tam: een groene papajasalade met kleefrijst. 'Je eet het gewoon met de handen', stelde de dame aan het standje ons gerust, en dat ging vlot. Dat de rijst kleeft, maakt het inderdaad makkelijker. De smaak was een combinatie van fris en licht pikant, de kleefrijst neutraliseerde dan weer wat. Maar wel lekker.

Hoe straf je de Pho Bo, of Vietnamese noedelsoep maakt, bepaal je voor een deel zelf, want nadat de dame je kom heeft gevuld, kan je zelf bijkruiden. De Vietnamese noedelsoep viel blijkbaar heel goed in de smaak, de wachtrij was er lang.  Aan die stand kon je zowel voor lepel als stokjes gaan. Onze keuze was vlug gemaakt: lepel. 

Samosa stond dan weer voor een Indisch gerecht met yoghurtdip. Yoghurt, waarvan je normaal een zachte smaak verwacht, al hadden we hier de indruk dat die precies voor de pikante smaak zorgde. Ging er in elk geval vlot in.

Ook lekker _ en makkelijk met de hand te eten _ is de Quesadilla, een gevulde Mexicaanse pannenkoek, met ook een paar dipsausjes waarvan we als leek de naam en smaak niet meteen (her)kennen, maar paste perfect als laatste van de vijf gerechten.

Persoonlijk hadden we een iets mindere ervaring met de Khao Kaeng: de curryshop waar je kan kiezen uit twee tot drie verschillende curry's uit Thailand. Een heel pikante vis, een veggie-versie, en een aangekondigd matig gekruide curry met rundsvlees. We gingen voor die laatste, en hadden daar wat spijt van: inderdaad niet echt op smaak, neutraal, beetje droog gebakken. Terwijl die pikante viscurry daar zo uitnodigend lag. Eigen schuld, dikke bult.

De vijf gerechten samen zijn zeker hun 19 euro waard. Dat de prijs matig is valt ook niet te verwonderen, het verhaal kadert in het project 100 jaar Vooruit, waarbij de Vooruit ook aandacht heeft voor de volkskeuken van destijds. En ook street food is voor een breed publiek en mag dus niet te prijzig zijn.

Ook vandaag zijn café en terras nog in helemaal in de ban van Street Food Bazaar.Tussen 11 en 17 uur kan men aan de standen terecht voor de vijf gerechten.

Filmpjes met een hoek af

Daarbovenop zijn er nog een aantal randevenementen. Johanne Goyvaerts en Barbara Serulus, die samen met illustratrice Mayken Craenen de foodblog Alledagenhonger maken, selecteerden een aantal filmpjes die te maken hebben met food. Die worden in loop vertoond in een klein cinemazaaltjes tussen de zijuitgang van het café en de trap naar het terras. Je kan er met 9 tegelijk in. Er is een filmpje over de eerste gin distilleerde in New York sinds de drooglegging, eentje voer een zalmroker en eentje over een eigenzinnig chocoladefabriekje in Nex York. 

Lezingen en workshops

Tom Vandenberghe, de bezieler van Eetavontuur, en auteur van verschillende boeken over street food, geeft om 15 uur een lezing over het verschijnsel van street food. Vrij toegankelijk afspraak aan de ticketbalie. Dezelfde Tom Vandenberghe geeft om 14 uur overigens een workshop sushi for kids. Alleen kinderen van 5 tot 12 jaar mogen deelnemen.Ter plaatse reserveren en vol is vol.

Nog een lezing, gekoppeld aan een workshop is Cube Cola. Kate Rich en Kayle Brandon vonden een manier om hun eigen cola te maken. Rich komt daar over praten en geeft er een workshop over. Lezing om 14 uur, workshop om 15 uur. Wie niet reserveerde voor de workshop kan 10 minuten voor aanvang proberen of er nog plaatsen zijn. Vrij toegankelijk.

Verder is er nog yoga voor volwassenen (volzet) en kinderen (wel nog een aantal plaatsen vrij om 11 uur)

 Rondleiding terrastuin

Wie het Vooruitterras bezocht zag ongetwijfeld ook al de groene toren die Vooruit als camouflage rond de noodtrap aan de zijgevel bouwde. Twee van die groene verdiepingen zijn beplant in samenwerking met EcoWorks en de Floraliën. Op de derde (laagste) verdieping wil Vooruit om de zoveel maanden een ander stadstuinproject ontwikkelen. Sinds de opening van het terras, en nog tot 13 oktober, is die tuin ingericht door The Green Bastards. In samenwerking met Onbetaalbaar, een initiatief dat zich bezig houdt met recuperatie ,   legden ze er een tuin aan van bij ons weinig voorkomende planten en kruiden: knolcapucijn, indianenaardappels en tal van andere soorten planten die gekweekt zijn door mensen die hun zaden met elkaar ruilen.

Op het einde van het project wil Vooruit de zaden oogsten en in zakjes verkopen, in  de hoop dat die zeldzame groenten en kruiden dan via ruilhandel toch verspreid geraken. Tijdens een rondleiding door Willem Van Gucht van The Green Bastards kom je er bijvoorbeeld te weten dat de oranje groente die wij kennen als wortel, eigenlijk afkomstig is uit Afghanistan, maar daar helemaal niet oranje van kleur was, maar paars. Het zou een Hollander zijn die een oranje versie kweekte en het is die versie die dan overbleef.

Alle info op de site van Vooruit.

Voor Eetavontuur: klik hier.

Voor alledagenhonger: klik hier

Voor Green Bastards: klik hier.

 

 Voor Onbetaalbaar: klik hier.

 

 

 

Door Rudy Tollenaere, David Van Hecke
AANGERADEN