FOTO. Volg de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek aan De Krook op de voet

  • 2 juni 2014
GENT - Aan de Zuid in Gent verrijst dit jaar een van de nieuwe bakens van de stad: de nieuwe stadsbibliotheek De Krook. De eerste spadesteek werd gegeven en de bouw is ondertussen al op kruissnelheid. Maar nu de nieuwe bibliotheek stilaan ook echt boven de grond begint te komen, wordt duidelijk wat een monumentaal gebouw de nieuwe bibliotheek zal worden. Tegen 2015 moet De Krook afgewerkt zijn en de deuren openen. Gentenaar.be volgt de bouw van de nieuwe Gentse stadsbibliotheek op de voet.

Lees hier alle laatste nieuws, foto's en verslagen over de bouw van De Krook.

Het gigantische bouwproject aan De Krook - kostprijs 112 miljoen euro - bevat drie grote projecten: een gloednieuwe stadsbibliotheek, de renovatie van het Wintercircus en enkele appartementen en de omgevingsaanleg: twee nieuwe pleinen, twee fietsers- en voetgangersbruggen en het verlagen van de kaaimuren.

De ruwbouwwerken aan de stadsbibliotheek zijn gestart in 2013. De eerste steen werd gelegd op 18 mei. Ondertussen is een put uitgegraven, 17.000 ton vervuilde grond afgevoerd en een imposante vloerplaat gelegd. De afwerking van de nieuwbouw is voorzien voor half 2015. Daarna volgt de inrichting  van het gebouw. De opening volgt 'als alles goed gaat' eind 2015.

Het gebouw belooft een spectaculaire nieuwe landmark te worden in Gent. Het ontwerp van architecten Coussée en Goris laat het gebouw de bocht in de Schelde volgen. Het uiteindelijke resulaat zou wat op een stapel boeken moeten lijken.

De renovatie van het Wintercircus is nog niet gestart, maar zou volgens schema in 2014 moeten aanvangen. De bouwaanvraag moet nog ingediend worden. Het Wintercircus wordt na jaren leegstand omgebouwd tot een ontmoetingsplek met ruimte voor een hele groep bedrijfjes en organisaties, een groot middenplein en een ondergrondse concertzaal voor een 400-tal bezoekers.

De concertzaal zal vermoedelijk uitgebaat worden door Democrazy en Vooruit.

De site rond De Krook zal ook twee nieuwe pleinen, een fietsenstalling met 750 plaatsen en enkele nieuwbouwappartementen krijgen. De kaaimuren aan de Schelde worden verlaag en moeten een nieuwe hotspot worden. Heel de site wordt tenslotte verbonden met de Kuiperskaai en de Brabantdam met twee nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen.

Door Bert Staes
AANGERADEN