Hilda Baertsoen (Eva) is niet meer

Hilda Baertsoen met haar kleindochter Helena De Maertelaere bij de voorsteling van haar dichtbundel 'Verder gaan'. Foto: Allround Photoservice Kurt

Deinze - Gisteren vrijdag is in Gent, als gevolg van een levensbedreigende ziekte, Hilda Celina Baertsoen op 83-jarige leeftijd overleden. Geboren op 11 juni 1932 in Gent is Hilda, die in de Oude Brugsepoort in Deinze woonde, geen onbekende. Zo is ze stichtend lid geweest van Markant Deinze en medestichtster van VIBLO-Leieland. Zo lang als haar gezondheid het toeliet was ze als vrijwilligster actief bij tal van bewegingen en diensten.

Ze startte die vrijwilligerscarrière in 1968 als manusje-van-alles in de toen pas opgerichte BLO-school op de Kouter te Deinze. Haar man, wijlen Antoine De Maertelaere, was daar jarenlang directeur en Peter, één van haar zonen, geeft er nog steeds les. Van 1988 tot in 2009 verzorgde Hilde alle berichtgeving in het toenmalig Parochieblad. Ze schreef van tijd tot tijd in een of ander medium pittige stukjes en cursiefjes onder de schuilnaam Eva. Toen ze in 2010 de leeftijd van 78 jaar werd trakteerden haar drie zoons Peter, Frank en Bart De Maertelaere hun moeder op een verrassing. Zij brachten toen Hilda’s dichtenbundel ‘Verder Gaan’ uit. Het optekenen van poëzie was haar niet vreemd en het schrijven ervan was niet alleen een hobby maar ook een uitlaatklep. De opbrengst van de verkoop van die eerste bundel ging naar een goed doel, in dit geval het NAH-project Deinze en Leiestreek. Daarin worden personen geholpen die leven en werken met een niet-aangeboren hersenletsel. Haar ziekte dateert uit die tijd.

Hilda wordt begraven op zaterdag 26 september om 10 uur in de dekenale OLV-kerk op de Markt. Begroeten is mogelijk in funerarium en uitvaartzorg De Boever-Drijoel op de Kouter in Deinze.

Door John De Vlieger
AANGERADEN