Ninatrans bestelt vrachtwagens op waterstof

© Nikola

© Nikola

1 / 2

Het transportbedrijf Ninatrans uit Haasrode heeft tien trekkers op waterstof besteld. De Amerikaanse Nikola Tre stoot geen CO2 uit.

Erik Roosens

Ninatrans plaatste als één van de eerste bedrijven in Europa begin 2018 een voorbestelling bij Nikola. "We komen nu pas met het nieuws naar buiten, omdat Nikola formeel bevestigd heeft dat het een model ontwikkelt specifiek voor de Europese markt”, zegt Benny Smets, CEO Ninatrans. Die Nikola Tre wordt in het voorjaar van 2019 in Amerika officieel voorgesteld.

“We geloven bij Ninatrans in deze technologie voor langeafstandtransporten, vooral omdat waterstofenergie geen enkele CO2-uitstoot heeft”, zegt Benny Smets. “We houden er vanzelfsprekend rekening mee dat deze trucks nog niet morgen in België en de rest van Europa zullen rondrijden. Er dient nog een lange weg afgelegd te worden, onder andere voor het bouwen van de nodige waterstoflaadstations. Maar we kijken nu reeds reikhalzend uit naar de dag dat we met onze Nikola-trucks de baan op kunnen."

De Nikola Tre zou een vermogen hebben van 500 tot 1.000 pk en een actieradius van 500 tot 1.200 km. Voltanken kan binnen de twintig minuten. De eerste Europese tests moeten in 2020 plaatsvinden in Noorwegen, de productie zou starten vanaf 2022.

Ninatrans investeerde onlangs in trekkers op gas LNG-trucks (Liquid Natural Gas) en die rijden nu al rond. “Met die aanschaf willen we ons steentje bijdragen tot een beter milieu”, zegt Benny Smets. “Want een gasmotor stoot minder CO2 uit en minder fijnstof.”

Nu in het nieuws