FOTO. Interprovinciale finales Jeugdcup lokken opnieuw de massa

  • Jeugdcup Het Nieuwsblad
Zaterdag ging op de fraaie accommodatie van SK Sint-Niklaas in Nieuwkerken-Waas de interprovinciale finaledag van de 45ste editie van de Jeugdcup Het Nieuwsblad door. Het werd met meer dan tweeduizend toeschouwers opnieuw een groot voetbalfeest. SK Sint-Niklaas en haar voorzitter Guido Van Lijssebetten verwelkomden bij de jongens liefst 80 ploegen die samen 160 wedstrijden afwerkten.

De grote slokoppen bij de jongens waren VK Wellen (vijf vertegenwoordigers), FC Turnhout en RC Gent (beiden drie teams). “Dit is de vrucht van een succesvolle jeugdwerking,” aldus coach Jorgen Groven van VK Wellen dat op de Limburgse finaledag met zeven ploegen van de partij was. “We beschikken over heel wat gediplomeerde jeugdcoaches die vooral de nadruk op het voetballend vermogen leggen. Het is ons doel om zoveel mogelijk eigen jongeren te laten doorstromen naar de eerste ploeg die in de derde amateurklasse uitkomt. Onze beloftevolle jongeren worden in eerste instantie weggeplukt door Sporting Hasselt. De echte toppers trekken naar Racing Genk of STVV wat voor ons de bevestiging is dat we goed werk leveren,” besluit Groven.

“Wij beschikken in de Gentse regio over een piramidewerking,” zegt Wesley De Potter (coach van U17 RC Gent). “Beloftevolle jongeren uit de regio van onder meer Excelsior Mariakerke, KVV Sint-Denijs-Sport en KVE Drongen krijgen de kans om naar RC Gent door te stromen. Een absolute topper bij ons kan door AA Gent worden opgepikt. Wij besteden ook veel aandacht aan het sociale en educatieve aspect van onze spelers. Men moet niet enkel op het veld maar ook naast het terrein een voorbeeld voor zijn/haar leeftijdsgenoten zijn. We dragen discipline hoog in het vaandel,” besluit De Potter.

Beker Van België

Er werd in deze 45ste editie ook veel aandacht aan de meisjes besteed. Er waren drie categorieën (U9, U11 en U13) die samen goed waren voor 22 ploegen. Het hoogtepunt van de dag vormden de twee finales van de Beker van België voor meisjes. Bij de U13 verloor SV Zulte-Waregem de finale met 2-0 tegen Standard Luik. Bij de U16 ging de winst naar AA Gent dat zich met 5-4 sterker toonde dan Racing Genk.

De grote charme van de Jeugdcup Het Nieuwsblad is de wetenschap dat een relatief kleine ploeg van een grootheid in ons nationaal voetbal kan winnen. Zo verloor Sporting Anderlecht bij de U12 met 2-1 van FC Wetteren. Het beste bewijs dat in voetbal alles mogelijk is. 

Tekst Johan Polet

Door Emiel Tack
Meer voetbal