Loting Jeugdcup Het Nieuwsblad

Archiefbeeld 2016 Foto: Marc Van Hecke

Na de voorrondes van de 46ste Jeugdcup Het Nieuwsblad is het tijd om de officiële loting te verrichten voor de wedstrijden na Nieuwjaar. Deze loting, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Voetbal Vlaanderen en Het Nieuwsblad, vindt plaats in de hoofdzetel van het Mediahuis, aan de Katwilgweg in Antwerpen.

“Het wordt een spannend moment” blikken de organisatoren van de Jeugdcup Het Nieuwsblad vooruit op wat komen gaat. “Morgenavond, omstreeks 21 uur, kennen we samenstelling van de wedstrijden die na Nieuwjaar zullen betwist worden. In totaliteit schreven niet minder dat 1.659 ploegen in voor deelname aan de lopende editie van de Cup. Een record waar we heel blij mee zijn. Naar gelang het aantal deelnemers per reeks werden tal van voorrondewedstrijden betwist. De winnaars van al deze wedstrijden zijn ondertussen netjes opgelijst in de speelroosters. Vrijdagavond kennen zij hun tegenstanders in de kwart of achtste finales.”

Loting

De loting verloopt heel eenvoudig. “De ploegen die overblijven werden opgelijst in de speelroosters” zegt Danny Bijn, lid van het organisatiecomité. “Elke ploeg heeft een nummer van 1 tot en met 16  in het speelrooster. Deze roosters zijn voor alle provincies op gelijkaardige wijze opgemaakt. Dat heeft het voordeel dat we met één trekking een gelijkaardig speelrooster kunnen samenstellen voor alle reeksen die er zijn, zowel op gewestelijk als op niet-gewestelijk vlak.”

De loting wordt verricht door de heren Freddy Matthijssens van het Bureau Arbitrage Oost-Vlaanderen en de heer Philippe De Meyer, voorzitter van het Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen. Zij trekken om beurten een cijfer, eerst alle thuisploegen, daarna de bezoekers. De bekomen cijfercombinaties zijn geldig over alle vijf Vlaamse provincies.

In reeksen waar nog acht ploegen overschieten wordt de kalender samengesteld op basis van de loting van 16 ploegen. De lotingsnummers boven de acht  ( 9 t/m 16  red ) worden uit het oorspronkelijke roosters gehaald. De resterende lotingsnummers tussen 1 en 8  worden van onder naar boven doorgeschoven. 

Door Emiel Tack
Meer voetbal