Vijf Koekelaarse horecazaken ondersteunen tweede editie ‘Tournée Minérale’

Enkele horeca-uitbaters lichten samen met schepen Carole Himpens, bevoegd voor o.a. gezondheid en preventie en de mensen van het Sociaal Huis, die het project ondersteunen, Tournée Minéral toe. Foto: Eric Vanhooren

Koekelare - Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine; maar is alcohol drinken wel goed voor je gezondheid? Eén en ander werd duidelijk gemaakt door schepen Carole Himpens (SP.A), bevoegd voor gezondheid naar aanleiding van de tweede editie van Tournée Minérale die op één februari aanstaande van start gaat.

“Heel veel mensen drinken alcohol, ook al brengt dat nogal wat risico’s met zich mee. Het beïnvloedt je gezondheid, zowel fysiek als mentaal en het heeft ook impact op je veiligheid en op je gedrag”, steekt schepen Carole Himpens van wal. “Vandaar dat De Druglijn en de Stichting tegen kanker de handen in elkaar sloegen en vorig jaar ‘Tournée Minérale’ lanceerden en iedereen uitdaagden om een maand lang geen alcohol te drinken.”

“En het enthousiasme was enorm: meer dan 120.000 Belgen schreven zich in. De redenen om mee te doen waren heel uiteenlopend: om te werken aan gezondheid, om te zien of de uitdaging vol te houden was, om kankeronderzoek te steunen en vele andere”, vervolgt de Koekelaarse schepen.

Horecazaken steunen project                                  

“En het maakt echt niet uit of je nu voor de eerste keer meedoet, of al vaker een maand alcoholvrij door het leven ging. Een maand stilstaan bij je alcoholgebruik, levert je alleen maar voordelen op. Een goed voornemen alvast bij de start van het nieuwe jaar”, klinkt de schepen enthousiast.

En Koekelare schreeuwt het dus van de daken, want ook dit jaar slaan het gemeentebestuur en het Sociaal Huis de handen in elkaar en gaan opnieuw voor de tweede keer de uitdaging aan. En ze gaan dit jaar zelfs een stapje verder en mobiliseerden de Koekelaarse horecazaken om mee te doen en de actie te ondersteunen. “Vijf lokale horeca-uitbaters ondersteunen de actie en zullen hun creativiteit botvieren in het serveren van niet-alcoholische dranken en cocktails.

“Volgende lokale horecazaken hebben hun medewerking toegezegd: restaurant ‘De Inktpot’, ‘Het Hemelsbreed Verschil’, het ’Geeraerdsbloempje’, bistro ‘Pakhuis’ en sfeer- en praatcafé ‘De Monroe’, onderstreept Carole Himpens. “De horecazaken zullen tijdens die maand zorgen voor een degelijk aanbod  aan alcoholvrije bieren, sterke dranken alcoholvrije cocktails en mojito’s. Bovendien zullen ze hun klanten die op vrijwillige basis meedoen aan de actie, steunen en aanmoedigen zodat ze slagen in hun opzet.”

Je kunt de deelnemende horecazaken herkennen aan het Tournée Minérale-label die ze aan hun vensterraam kunnen ophangen, aan de flyers die ze op de tafels leggen en de affiches die ze ter beschikking krijgen van het gemeentebestuur.

Het gemeentebestuur stelt via de horeca-uitbaters voor de deelnemers ook een pin of een armband ter beschikking, zodat men weet dat jij de actie onderschrijft en dus een maand lang geen alcohol zal drinken. Zodoende weten vrienden dat ze je niet op andere gedachten moeten proberen te brengen.

“En in het kader van Fairtrade en Gezonde Gemeente ten slotte, zorgen ook het gemeentebestuur en het Sociaal Huis voor een zelfgemaakte en heerlijk verfrissende mocktail, die zal geschonken worden op onze gemeentelijke recepties”, besluit schepen van gezondheid Carole Himpens.

Op deze manier willen zowel gemeente, Sociaal Huis en de deelnemende horecazaken bewijzen dat je geen alcohol nodig hebt om plezier te maken. En een lekker alcoholvrij alternatief bereiden is leuker als iedereen ervan drinkt! Ga dus de uitdaging aan en steek met je enthousiasme vrienden en kennissen aan om samen de maand februari alcoholvrij door te brengen!

Meer info is te bekomen bij schepen Carole Humpens bevoegd voor gezondheid en preventie, via: http://carolehimpens@live.be of via http://www.tourneeminerale.be, waar je gratis kunt inschrijven. Sluit je aan bij het team ‘Gemeente en Sociaal Huis Koekelare’. 

Door Eric Vanhooren
  • VOOR ABONNEES