Organisatoren tiende editie Historische Tractortreffen Moere staan paraat

De organisatoren van de tiende editie Historische Tractortreffen in Moere, hebben er duidelijk zin in en willen alle liefhebbers hartelijk verwelkomen en in de watten leggen. Foto: Eric Vanhooren

Gistel - Morgen zondag 19 mei, staat de tiende editie van het ‘Historische Tractortreffen’ in Moere op de agenda. Voorzitter Yvan Deflou heeft voor dit tinnen jubileum samen met zijn kompanen, een mooi parcours uitgestippeld. “Eentje om van te snoepen”, zeggen de bestuursleden in koor. En ze zorgen ook voor een extraatje voor de deelnemers, want elke deelnemer met tractor krijgt na afloop een T-shirt cadeau, dat speciaal voor deze editie werd ontworpen. De organisatoren rekenen op mooi weer en een 100 à 120-tal deelnemers.

Morgen zondag 19 mei, is de Gistelse deelgemeente Moere opnieuw in de ban van oldtimer tractoren. Yvan Deflou, Koen en Wim Deflou, Stan Decorte, Johnny Bohyn en Sofie Sanders, kunnen voor logistieke hulp rekenen op Dorine Verhelst en Ivan Staelens. Zij vormen de ruggengraat en koesteren al jarenlang oldtimer tractoren, om niet te zeggen dat ze er stapelzot van zijn.

Gek op….

‘Zot zien doet géén zeer’ zeggen ze bij ons in West-Vlaanderen, Yvan Deflou en zijn kameraden zijn verre van zot….. Integendeel, de acht hierboven vermeldt, houden zo liefdevol en zijn zo gepassioneerd door oldtimer tractoren, dat ze tien jaar geleden, met de hulp van nog twee grotere tractorverslaafden: Geert Ranson en Paul Depuydt, de koppen bijeen staken en een oldtimer tractortreffen op poten zetten in het kleine landelijke Moere.

En met succes….. de respons op hun initiatief was zo groot, voor hen zelfs buiten alle verwachtingen, dat ze niet eens merken dat hun Historische Tractortreffen, al een decennia meedraait in het circuit en  die gekke stunt van weleer – want zo dachten velen in Moere destijds – ondertussen tot voorbeeld mag genomen worden wat betreft organisatie en veiligheid.

Tussen pot en pint

Het begon echter allemaal nog veel vroeger. “Ja, eigenlijk is Geert Ranson, in een ver verleden nog schepen geweest in Moere, de grote aanstoker die alles in gang heeft gezet”, vertelt Yvan openhartig. “Het begon eigenlijk doordat ik verzot was op een tractortje van het merk Deuts, die het in 2006-2007, plots liet afweten en waardoor ik zo in contact kwam met Geert, die al van kindsbeen af, gefascineerd was door al wat op een tractor en/of een motor leek.”

Ja, beaamt Geert, die liefde voor motoren en tractoren heb ik van thuis uit meegekregen van vader Gilbert en een nonkel van mij. Ik deed van kleins af niets liever dan daaraan te sleutelen, veel liever dan mijn huiswerk te maken”, pikt Geert lachend in. “En van het een kwam het andere. Yvan en ik zetten geregeld een oude tractor op en met ouder te worden gingen we zelf naar tractortreffens in binnen- en buitenland. Zo ondermeer naar het Limburgse Bocholt en Panningen in Nederland; een klein dorp met zo’n 7500 inwoners, centraal gelegen tussen de steden Roermond, Weert en Venlo in de Nederlandse provincie Limburg. We vertrokken op vrijdagavond, sliepen in een tentje en kwamen op zondag terug.”

“Het viel ons echter meteen op dat een tractortreffen daar, veel meer interesse uitlokte. Treffens met 2000 à 2100 oude traktoren en meer is daar doodgewoon normaal! Bij ons is dit veel kleinschaliger”, vertellen Yvan en Geert in koor. “En dat was best wel indrukwekkend. We gaven onze ogen de kost en eens ’s avonds in ons tentje, begonnen we te dromen en te fantaseren van….. ja, wij zouden dit ook eens in het kleien Moere – een dorp van toen een 1100 zielen – eens moeten op het getouw zetten. Dat zou nogal vonken en vuurwerk geven, zo dachten we.”

OTC Roeselare

“Via via kwamen we enige tijd later in contact met Geert Declercq  wonende in Torhout maar voorzitter van de ‘Oude Trekker Club’ van Roeselare (OTC), die toen al met tractortreffens uitpakte en die maakte onze kop helemaal zot. Geert Ranson was er lid en kreeg iedere maand een ledentijdschrift en zo ging de bal definitief aan het rollen en rijpte ons idee dit ook in Moere te realiseren”, vertellen de twee bezielers van het eerste uur. “Ikzelf ging op zoek naar een oude tractor en eens die gevonden en op punt gezet, was er geen houden meer aan.”

In 2009 staken we onze nek uit, want in Moere viel er toen helemaal niets meer te beleven. Moere was toen der tijd op sterven na dood en wij wilden leven in de brouwerij brengen.”

“Toen bekend raakte dat we met een traktortreffen zouden uitpakken, kregen we al vlug de bijnaam van de ‘Dalton Brothers’ en zo stappen we nu nog altijd door het leven”, lacht de bonte bende hartelijk. Op de vraag wat er nu zo leuk is aan het organiseren van zo’n Tractortreffen, krijg ik meteen volgend antwoord. ‘De vriendschap’ die er heerst onder bestuur en leden en ook dat we over die oude knarren kunnen keuvelen onder gelijkgestemden”, verduidelijkt Yvan, terwijl alle anderen instemmend ja knikken.

De eerste editie in 2009 werd een grandioos succes, althans in onze ogen. Er schreven die zaterdag 79 tractorliefhebbers in, iets wat buiten alle verwachtingen was. “Moere stond op z’n kop en de oude tractoren hadden veel bekijks. En sindsdien gaat jaar na jaar het deelnemersveld in stijgende lijn”, besluit een lachende en enthousiaste voorzitter Yvan Deflou. “We zijn dan ook dankbaar dat we de infrastructuur van Ivan Staelens, Provincieweg 197 mogen gebruiken om aan het einde van de rit, die dit jaar over een traject loopt van een 30 à 33 km, met de deelnemers bij een braadworst en een pintje, nog gezellig wat kunnen napraten. Ook de dames van café ’t Molenhof en alle sponsors die op de affiche staan, danken we van harte, want zonder hun steun is een treffen onmogelijk te organiseren.”

Opjutten en jaloers maken

Intussen hadden de Daltons, Paul Depuydt, getrouwd met Greta Bulckaert, een beetje jaloers en z’n kop goed zot gemaakt, opdat hij toch ook zich een oude tractor zou aanschaffen. “En jawel…. Die smeerlappen kregen mij toch wel zover zeker’, lacht Paul hartelijk. “Als ze in Moere iemand in ’t harnas kunnen jagen, zullen ze ’t zeker niet laten hé. Dus na lang zagen gingen we samen op zoek naar een tractor, welke was me gelijk alt ’t maar een oldtimer was.”

Lang duurde dat niet blijkbaar. “Wij schrijven 5 januari 2010 in de namiddag: “telefoon van Ivan Deflou met nieuws. Ik heb er ene, namelijk een Ferguson type TEF 20 van het  bouwjaar 1955. Bijna zo oud als ik, grapt Paul. Ik zien van 1951. Mijn standpunt was: als ik de motor hoor draaien koop ik hem. Wij twee maakten een afspraak op 10 januari 2010 en voorzagen ons om hem af te slepen naar Moere”, vertelt Paul in z’n sappig Moers. “Bij de verkoper aangekomen werd de tractor opgestart en weet je wat er dan gebeurde? De eigenaar wilde hem niet voor 750 euro verkopen zoals afgesproken,  maar vroeg er plots 1.000 euro voor. Wat eigenlijk nog altijd niet duur was, want de tractor startte goed en had een goede oliedruk! De tractor zelf leek wel schroot klaar. Maar met de goede wil en inzet van De Daltons en de vrienden, was het een koud kunstje om de tractor tiptop klaar te stomen voor hun Tractortreffen, toen in 2010, nog het laatste weekend van mei.”

“En ik heb het me nog geen seconde beklaagd want het was en is het begin van vele mooie dagen en uitstappen over Vlaamse wegen en zelfs Frans-Vlaanderen. Bedankt aan allen die nu en toen met hun bijdrage, dit alles mogelijk maakten”, rond Paul enthousiast en uitkijkend naar morgen zondag mooi af.  

Programma

Voor de tiende editie heeft voorzitter Yvan Deflou met zijn kompanen, opnieuw weten een veilige route uit te stippelen, wan veiligheid primeert boven alles, aldus het bestuur. Bezitters van een oldtimer tractor die morgen zondag wensen mee te rijden, kunnen zich inschrijven tussen 9u30 en 10u30 in café Molenhof, gelegen Molenstraat 7. Om 13 uur vertrekt dan de voltallige tractorkaravaan van Moere al over Zevekote en een stukje Keiem en Vladslo naar De Mokker om zo na een 33-tal km de loods van Ivan Staelens in Moere te bereiken. Het einde van dit historische tractortreffen met tombola en uitreiking van het voor de gelegenheid speciaal ontworpen T-shirt, is voorzien omstreeks 16u30. Tussenin is er uiteraard de mogelijkheid tot het nuttigen van een natje en een droogje.

Info

Meer informatie omtrent dit tiende historische tractortreffen is te bekomen bij: Deflou Yvan, op het nummer 0479 98 78 64. Mailen kan ook naar http://yvan.deflou@telenet.be . Deelnemen kost 17 euro voor volwassenen en 9 euro voor de kinderen.

Door Eric Vanhooren
AANGERADEN